suikervrije anyskoekjes Het Nederlands Koekjesboek Anyskoekjes: Neem daar toe een pond meel, drie vierendeel pond basterd poeijersuiker, een vierendeel schoon gemaakt anyszaad, wat, maar niet te fyn gestoten, en maak hier van deeg met eyeren, het geen men uitrold tot de dikte van een gulden, en uitsteekt met een blikje, waarna men ze op een geboterde plaat zet, en redelyk heet bakt; zyn zeer goed om de winden te verdryven.

(uit: Burgerboer of Landedelman, 1766)

voor 16 anyskoekjes

Ingrediënten

100 g gedroogde abrikozen
275 g havermeel
2 el anijszaad, gemalen
2 el anijszaad
3 eieren (L)

Bereiding

Laat de gedroogde abrikozen 10 minuten wellen in kokend water. Giet ze af en pureer ze een staafmixer tot een gladde puree.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom het havermeel met het anijszaad. Voeg de eieren en de abrikozenpuree toe en meng. Kneed tot een stevig, licht plakkerig deeg ontstaat.
Verdeel het deeg in 16 stukken. Maak van ieder stuk deeg een mooi rondje en leg de rondjes op de bakplaat.
Bak de anyskoekjes 20 minuten tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Keer de koekjes en bak ze nog 5 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Medicijn

Volgens het recept zijn deze koekjes bedoeld als medicijn, om van een opgeblazen gevoel af te komen. Ook als je hier geen last van hebt, zijn dit heerlijke koekjes!

Kleverig

Het deeg in het oorspronkelijke recept is zeer kleverig door de enorme hoeveelheid suiker. Hier heb ik een bescheiden hoeveelheid abrikozenpuree toegevoegd een vergelijkbaar kleverig deeg te maken. De koekjes zijn knapperig van buiten en smeuïg van binnen.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je zoals eerder vermeld 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.