evenveeltjes suikervrij Het Nederlandse koekjesboek(uit: Rijntje Biljardt, 1840)

Men neemt een kommetje meel, een kommetje boter, een kommetje gest, een kommetje korinten, een kommetje suiker, een kommetje gestampte amandelen, een kommetje melk en

wat kaneel, besla dit alles goed, laat het rijzen en bak het in eene kaakjespan.

voor 12 evenveeltjes

Ingrediënten

150 g roggemeel
3 g gist
90 g gedroogde abrikozen, in stukjes geknipt
70 g amandelmeel
1 el kaneel
snufje zout
150 g boter, gesmolten
150 ml melk, lauw

Bereiding

Meng in een kom het roggemeel met de gist, gedroogde abrikozen, het amandelmeel, de kaneel en het snufje zout. Meng in een andere kom de boter met de melk en schenk dit mengsel bij het meel. Roer tot alles goed gemengd is. Dek de kom af en laat het dikke beslag ongeveer 1 uur en 30 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een metalen muffinbakvorm met 12 holtes goed in. Vul de holtes van het bakblik voor driekwart met het beslag.
Bak de evenveeltjes in 25 minuten gaar en goudbruin.

 

Meer over dit recept

Dit is een van de kortste en meest compacte recepten die ik ben tegengekomen.
Een kaakjespan werd net als een taartpan in/boven/naast een vuur gezet. Hij zag eruit als een kruising tussen een poffertjespan en een muffinbakblik, en is rond. Tijdens het bakken lag er net als bij de taartpan een deksel op de pan. Hier werden kooltjes op gelegd zodat het gebak van boven en van onderen werd verwarmd en gelijkmatig kon garen.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je, zoals eerder vermeld, 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is  te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik diverse recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.