Evenveeltjes Het Nederlandse koekjesboek(uit: Rijntje Biljardt, de doorveeljarige ondervinding geleerde keukenmeid, 1840) Evenveeltjes: Men neemt een kommetje meel, een kommetje boter, een kommetje gest, een kommetje korinten, een kommetje suiker, een kommetje gestampte amandelen, een kommetje melk en wat kaneel, besla dit alles goed, laat het rijzen en bak het in eene kaakjespan.

Voor 12 koekjes

Ingrediënten

150 g (patent)bloem
3 g gist
90 g krenten
150 g suiker
60 g amandelmeel
1 tl kaneel, gemalen
150 g boter, gesmolten
150 ml melk, lauw

Bereiding

Meng in een kom de bloem met de gist, krenten, suiker, het amandelmeel en de kaneel. Meng in een andere kom de boter met de melk en
schenk dit mengsel bij de bloem. Roer tot alles goed gemengd is. Dek de kom af en laat het dikke beslag ongeveer 1 uur en 30 minuten rijzen
op een warme plek.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een metalen muffinbakvorm met 12 holtes goed in. Vul de holtes van het bakblik voor driekwart met het beslag.
Bak de evenveeltjes in 25 minuten gaar en goudbruin.

Kaakjespan

Een kaakjespan is een soort poffertjespan, maar dan met diepere holtes. Hij werd net als de taartpan in of boven het vuur geplaatst.

Met een kommetje

Je kunt de ingrediënten in dit recept ook afmeten met behulp van een ‘kommetje’ (inhoud 150 ml). Let echter op dat met het ‘kommetje gest’ een kommetje biergist wordt bedoeld. Dit is goed te vervangen door iets minder dan een half zakje gedroogde gist.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je, zoals eerder vermeld, 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.