Fransche montfoortjes suikervrij tarwevrij ndvsFransche Montfoortjes (uit: Burgerboer of landedelman, 1766)

…of zo men Fransche Montfoortjes wil maken, zo neemt men tot dezelve, een pond honing en een pond melis-suiker. Doe dit in een pannetje, met een musje oranje-water. Laat dit te zamen op het vuur aan de kook komen, als dan moet men in gereedheid hebben, twee ponden best tarwemeel, een half pond beste boter, een loot gestampte kruidnagelen, een half loot gestampte caneel en twee loot kurkema : maak dit te zamen tot een deeg; rol het uit ter dikte van een gulden; steek het uit met een blikje dat een kruis verbeeld, en zet ze, maar niet te heet, in den oven te bakken.

voor 35 – 40 stuks

Ingrediënten

150 g havermeel
¼ tl kruidnagel, gemalen
½ tl kaneel, gemalen
1 tl kurkumapoeder
snuf zout
125 g gedroogde, biologische abrikozen
60 g boter

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de gedroogde abrikozen 10 minuten weken in kokend water, giet ze af en pureer ze glad.
Meng in een kom het havermeel met de kruidnagel, kaneel, kurkuma en het zout.
Roer de boter door de abrikozenpuree. Voeg het meel toe en roer tot een deeg.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek vierkante kruisen uit met een koekuitsteker. Als je die niet heb kun je of het deeg snijden in kruisvormige koekjes of een ronde koekuitsteker gebruiken.
Bak de koekjes ongeveer 20 minuten tot ze licht verkleurd en gaar zijn.

Meer over dit recept

Dit is het enige recept voor koekjes dat ik heb gevonden waarin kurkuma wordt gebruikt. Het geeft de Fransche montfoortjes met suiker en tarwe een bijzondere geelachtige kleur. Helaas dit minder goed te zien bij deze suiker- en tarwevrije variant vanwege de donkere kleur van de abrikozenpuree. Meer kurkuma toevoegen is geen optie, omdat de koekjes dan een bittere smaak krijgen.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Of zou je de Fransche montfoortjes willen maken? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je 38 recepten voor koekjes naar recepten uit oude Nederlandse kookboeken. Het Nederlandse koekjesboek is verkrijgbaar bij iedere (online) boekhandel, zoals bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen, evenveeltjes en Haarlemmer halletjes. Ook heb ik meer recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee en evenveeltjes.