Haarlemmer halletjes suikervrij Het Nederlandse koekjesboek(uit: Algemeen huishoudelijk-, natuur-, zedekundig- en konstwoordenboek deel 2, 1778)

Neemt tot een vierendeels pond tarwenmeel een pond witte poeijersuiker, twee lood boter, een vierendeel lood caneel met een weinigje potasch, maakt dit met wel geklopte eijeren tot een deeg dat tamelijk stijf is, vormt hier kleine balletjes van, ieder van schraag een half lood gewigt, drukt die plat, en zet ze op een geboterde plaat in een niet al te warme oven te bakken.

voor 8 Haarlemmer halletjes

Ingrediënten

150 g havermeel
1 el + 1 tl kaneel
2 tl bakpoeder
snufje zout
30 g boter, op kamertemperatuur
2 eieren (L)

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Meng in een kom het havermeel met de kaneel, het bakpoeder en een snufje zout. Voeg de boter en de eieren toe en kneed tot een stijf deeg. Voeg, als het deeg te plakkerig blijft, een theelepel havermeel toe. Kneed het deeg even goed door en verdeel het in 8 stukken. Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Duw de balletjes plat tot mooie rondjes, gebruik hiervoor desgewenst een ronde koekjesuitsteker.
Bak de Haarlemmer halletjes 15 minuten of tot ze bijna hard zijn. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Meer over dit recept

In Haarlem worden nog steeds Haarlemmer Halletjes gebakken en verkocht door plaatselijke bakkers. De potasch uit het originele recept heb ik vervangen door bakpoeder. Als je een intense kaneelsmaak wilt, voeg dan 2 eetlepels kaneel in plaats van 1 eetlepel en een theelepel toe.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je, zoals eerder vermeld, 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.