hoerenkoekjes suikervrij nvdsHoerenkoekjes suikervrij

(naar: Aaltje, 1803)

Bakt men van 2 ponden best tarwemeel, één pond boter, één pond corenten, die men wel verleezen en schoon wasschen moet, een half vierdedeelponds oranje snippers, even zooveel succade, die kleen gesneden moet weezen, 12 eieren, 8 zonder, en 4 met het wit, en eene genoegzaam groote klont, goede, drooge gist, met warme melk en suiker gemengd: men beslaa dit alles te samen, mede met warm gemaakte zoetemelk; maar het beslag moet een weinig dikker dan een taartendeeg weezen; men moet er vervolgends kleene ronde koekjens van maaken; dezelven, even als van de kruidkoeken, hier boven, gezegd is, op eene yzere plaat te ryzen leggen, ze daarnaa, met de plaat, in den oven zetten, en ze zóó laaten gaar bakken.

10 – 15 koekjes

Ingrediënten

250 g havermeel
125 g gedroogde biologische abrikozen, in stukjes
rasp van 2 biologische citroenen, eventueel gedroogd
rasp van 2 biologische sinaasappels, eventueel gedroogd
2 tl bakpoeder
snufje zout
125 g boter, op kamertemperatuur
30 ml melk
2 eieren

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom het havermeel met de gedroogde abrikozen, citroenrasp, sinaasappelrasp, het bakpoeder en het zout. Meng in een andere kom de boter met de melk en de eieren. Roer het eiermengsel door het meel. Het deeg ziet er nu uit als een kleverige dikke pap. Laat het deeg een paar minuten rusten. Kneed het deeg even goed door, leg het op een vel bakpapier en leg hier een vel bakpapier bovenop. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ – 1 cm dik. Steek met een koekjesuitsteker koekjes uit. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven tot ze lichtbruin en knapperig zijn.

Meer over dit recept

In vele kookboeken is een recept voor hoerenkoekjes opgenomen. Ondanks uitgebreid onderzoek heb ik echter niet kunnen achterhalen waarom deze koekjes hoerenkoekjes worden genoemd. De naam zou een verbastering kunnen zijn. Het lijkt alsof de koekjes stippen hebben door de krenten uit het origineel en de abrikozen uit deze versie. Wellicht dat dat op de een of andere manier verband houdt met hoeren? Weet jij een andere verklaring?

In het origineel worden tarwemeel en gist gebruikt. Ik heb dit vervangen door havermeel en bakpoeder vanwege de smaak. Je kunt de koekjes ook bakken met roggemeel en gist als je dichter bij de originele bereiding wilt blijven. Voeg iets meer roggemeel toe als het deeg te kleverig blijft en niet uit te rollen is.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden.
In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je, zoals eerder vermeld, 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.
Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.