Kaaks suikervrij hnkb(uit: Het Nederlands Kook-boek deel 2, 1701)

Mengt twee Kop Meel met een pint Room, tien Dooyren wel geklust, drie vierendeel pond gesmolten Boter, wat Gist, een mutsje Roozewater, en een weynig Muskes en Ambergrijs daar in, ontdaan; wat Foely, Nagelen en Nootmuskaat, anderhalve pond Korenten, een pond Rozijnen zonder Korrels, en kleyn gesneeden, gepelde en gestampte Amandelen een half pond en evenveel fijne doorgezifte Suyker. Laat het wel onder een, gekneed een uur warm toegedekt leggen dan opmaaken, in een niet al te heeten Oven een uur bakken, van bovene  met Roozewater en Suyker besproeyen en in den Oven droogen.

voor 12 kaaks suikervrij en tarwevrij

Ingrediënten

300 g havermeel
70 g amandelmeel
½ tl foelie, gemalen
½ tl kruidnagel, gemalen
½ tl nootmuskaat, gemalen
snufje zout
2 tl bakpoeder
150 ml melk
35 ml rozenwater
3 eieren (L)
90 g boter, op kamertemperatuur
290 g gedroogde abrikozen

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet de holtes van een muffinbakblik of 12 kleine, ronde taartvormen (Ø 8 centimeter) in.
Knip de gedroogde abrikozen in stukjes ter grootte van een rozijn.
Meng in een kom het havermeel met het amandelmeel, de foelie, kruidnagel, nootmuskaat, het zout en bakpoeder. Roer de melk, het rozenwater, de eieren, de boter en de gedroogde abrikozen door het bloemmengsel. Meng het deeg goed tot een stevig en samenhangend deeg.

Verdeel het deeg over de bakvorm(en). Bak de kaaks suikervrij ongeveer 30 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn, haal  uit de oven en laat ze afkoelen. Verlaag de oventemperatuur tot 120 °C. Zet de kaaks suikervrij op een rooster, schuif het rooster in de oven en droog de kaaks ongeveer 1 uur tot ze hard als beschuit zijn.

Meer over dit recept

Je hoeft de kaaks niet te drogen als je daar geen tijd voor hebt/zin in hebt, want ze zijn na een keer bakken ook al heerlijk.

Het rijsmiddel in het originele recept is gist. De gist laat het deeg rijzen dankzij de gluten in het tarwemeel. Havermeel bevat geen gluten, dus was het noodzakelijk een ander rijsmiddel te nemen. Ik heb hier bakpoeder gebruikt, maar eigenlijk is dat historisch gezien niet correct. De andere optie was om roggemeel te gebruiken, want roggemeel bevat wel in lichte mate gluten. Het deeg van roggemeel rijst daarom enigzins als je gist toevoegt. Het deeg krijgt echter een lichtzure smaak, die ik niet vond passen bij deze kaaks. De licht nootachtige smaak van haver is hier lekkerder.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je zoals eerder vermeld 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.