kleine zustertjes hnkb(uit: Huishoudelyk woordboek deel 1, M. Noel Chomel, 1743)

Koekjes. genaamd kleine Zustertjes, of Eijerkoekjes, Gateau in ’t Frans.

Manier om ze te maken.
Neem twee Spint Meel; doe daar in twee verse Eijeren, een halfpond Boter, wat Melk en Zout, zo veel nodig is; kneed het met een; doe’er een lid van een duim Zuurdeeg in; leg het op een Papier by het vuur; Dek het met Zuurdeeg, leg’er een Servet op, en laat het daar onder den tyd van vyf kwartier ryzen; Maak’er daar na een, of meer Koekjes van, en laat ze in den Oven bakken.

voor 6 grote, kleine zustertjes in tulbandvorm of 12 kleine in een muffinbakvorm

Ingrediënten

470 g bloem
1 zakje (à 7 gram) gedroogde gist
½ tl zout
125 g boter, gesmolten
1 ei
250 g melk, lauw

Bereiding

Meng de bloem met de gist en het zout. Voeg de boter, het ei en de melk toe. Meng met een mixer met deeghaken tot een draderig, dun deeg. Schep het deeg in een kom, dek de kom af en laat het deeg 1 uur en 15 minuten rijzen op een warme plek (op de verwarming, op een zonnige vensterbank etc.)

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Vet de bakvorm in. Bak de kleine zustertjes 20 tot 25 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Haal de bakvorm uit de oven, laat de kleine susters een paar minuten afkoelen in de bakvorm en stort ze daarna boven een taartrooster. Laat ze helemaal afkoelen (of eet ze warm als je niet zo lang kunt/wilt wachten).

Meer over dit recept

Deze kleine zustertjes zijn een soort broodjes met de structuur van brioche, die je op vele manieren kunt eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van bestrooid met suiker, besmeerd met jam of belegd met verse aardbeien.

Het was de bedoeling dat dit recept opgenomen zou worden in Het Nederlandse koekjesboek. Helaas is dit niet gelukt: ik had meer dan 50 recepten en plek voor slechts 38 recepten. Kleine zustertjes zijn eerder broodjes dan koekjes, dus vielen ze af. Hier vielen ze in de smaak, vooral toen ik ze serveerde tijdens de zondagse brunch. Voordat ik met mijn ogen kon knipperen waren ze allemaal verdwenen.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je zoals eerder vermeld 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.