kruidkoeken suikervrij Het Nederlandse koekjesboek(uit: Aaltje, 1803)

Men moet om deeezen toe te bereiden, 2 ponden tarwemeel neemen, alsmede één pond boter, even zooveel gewoone poedersuiker, een half lood caneel, een half lood nootenmuscaat, even zoo veel gestooten

kruidnagelen, 8 eieren, en genoegzaam gist, die men alvoorens met warm gemaakte zoetemelk gemengd moet hebben; men moet dit alles weer met warme zoetemelk beslaan, zóó dat het een weinig dikker is dan taartendeeg; maakt voords daarvan langwerpige, ronde koeken; legt dezelven op eene yzere plaat, en laat ze daarop ryzen; dit gedaan zynde, steekt men ze, op de plaat, in den oven, en laat ze daarin dan zóó gaar bakken.

Voor 10 kruidkoeken

Ingrediënten

150 g havermeel
115 g roggemeel
2 tl kaneel, gemalen
1 tl kruidnagel, gemalen
1 tl nootmuskaat, gemalen
snufje zout
2 tl bakpoeder
2 eieren (L)
125 g boter, op kamertemperatuur
2 el ( = 30 ml) melk

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom het havermeel met het roggemeel, de kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, het zout en het bakpoeder. Meng de eieren met de boter en de melk en roer dit door het meelmengsel. Voeg indien nodig meer meel of melk toe om een deeg te krijgen dat iets dikker is dan taartdeeg. Verdeel het deeg in 10 stukken, maak hier ovale koeken van en leg ze op de bakplaat.
Bak de kruidkoeken 25 minuten.

Meer over dit recept

In het oorspronkelijke recept wordt gist gebruikt om de kruidkoeken luchtig te maken. Dat werkt alleen met tarwemeel of in mindere mate met roggemeel. Ik wilde de kruidkoeken graag bakken met een mengsel van haver- en roggemeel en heb daarom bakpoeder gebruikt om toch luchtige koeken te krijgen. Van te voren dacht ik dat 4 theelepels sterk smakende specerijen te heftig zou zijn, maar de balans is precies goed.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je zoals eerder vermeld 38 recepten voor koekjes. Het Nederlandse koekjesboek is te koop of te bestellen bij iedere boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan meer recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen. Ook heb ik recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee.