pepercoecxkens suikervrij en tarwevrij door Natascha van der SteltPepercoecxkens (uit: Medecyn boec, 1593) suiker- en tarwevrij

Om excellente Pepercoecxkens ofte suyckercoecxkens te maken

Al ist sake, datmen dese Coecxkens, tot versterckinge der Maghen, ende des hoofts, inde Medicijne wel mach gebruycken, nochtans, so werdense meer voor Leckernie ghenoten: Maer wy en sullense om harer misbruyc wille, niet laten te beschrijuen. Eerstelijck,so neemt Terwen ende Roggen blomme, van elckx ontrent anderhalf pont, gheclaerden Honich,so veel als noodich is,om dese blomme tot een deegh te kneden: voorts, so menghelt daer onder dese navolgende Specerien (alles wel cleyn gestooten)te weten Canneel, 4. Loot, Greynen, Muscaten, ende Nagelen, van elcx 1. loot, langen Peper een half loot, Foelie, ende Galigaen, Van elckx een dragme, Cubeben, een half loot Bereyden Coriander, 3. Loot, maect voorts Hier af ronde, ofte langworpige coecxkens Ende laetse sachtgens backen als sy nu schier gebacken zijn, so bestrijctse dickmaels met Wijn so ghecrijgen sy bouen een leiffelicke Verwe.

voor 12 suiker- en tarwevrije pepercoecxkens

Ingrediënten

150 g gedroogde, biologische abrikozen
175 g roggebloem
1 el + 1 tl kaneel
1 tl kardemom
1 tl nootmuskaat
½ t kruidnagel
½ tl zwarte peper
½ tl foelie
½ tl laos
1 tl jeneverbes, gestampt
60 ml water

Bereiding

Laat de abrikozen 10 minuten wellen in kokend water, giet ze af en pureer ze met een staafmixer tot een gladde puree.
Meng in een kom de roggebloem met alle specerijen.
Schep de abrikozenpuree erbij, giet het water in de kom en mix, met gebruik van een mixer met deeghaken, tot het deeg taai en kleverig is.
Vorm het deeg tot een bal, leg hem in een kom en dek vervolgens de kom af. Laat het deeg een paar uur rusten, zodat de specerijen goed kunnen intrekken in het deeg.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg door en rol het uit tot 1 à 2 cm dik. Het kan zijn dat het deeg te droog is om uit te rollen. Kneed het deeg in dat geval met natte handen. Steek met een koekuitsteker rondjes (Ø 8 cm) uit of maak met hand ‘langworpige’ koeken. Bak de koeken ongeveer 10 minuten tot ze van buiten licht knapperig en van binnen zacht en taai zijn.

Meer over dit recept

Het originele recept komt uit het Medecyn boec van Carolus Battus. Hij schreef ook het Excellente kookboek, waarvan onlangs een nieuwe moderne editie verscheen. Culinaire historici Christianne Muusers en Marleen Willebrands vertaalden het boek naar modern Nederlands, daarnaast bewerkten ze vele recepten zodat die nu weer bereid kunnen worden in de 21e eeuwse keuken.

Meer historische recepten

Heb je de smaak te pakken en zou je meer historische bakrecepten willen bereiden? Of zou je de pepercoecxken met suiker en tarwe willen maken? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden. In mijn nieuwste boek, Het Nederlandse koekjesboek vind je 38 recepten voor koekjes naar recepten uit oude Nederlandse kookboeken. Het Nederlandse koekjesboek is verkrijgbaar bij iedere (online) boekhandel, zoals bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Elders op deze website staan recepten voor koekjes, bijvoorbeeld voor suykerwaeffelen, evenveeltjes en Haarlemmer halletjes. Ook heb ik meer recepten voor suiker- en tarwevrije historische koekjes geplaatst, onder andere voor koekjens bij de thee en evenveeltjes.