Smakelijk erfgoed

Het Nederlandse koekjesboek smakelijk erfgoedSmakelijk erfgoed

“Onze stroopwafels zijn inmiddels wereldwijd bekend en ze komen uit een eeuwenoude traditie van koekjes bakken in Nederland. Krakelingen, evenveeltjes, columbijntjes en heerenkoekjes, dit is een kleine greep uit de rijke oogst aan koekjes die je in oude kookboeken terugvindt. Koekjes die in vroeger eeuwen thuis werden gebakken, voor speciale gelegenheden, feestdagen of gewoon voor bij de thee.
Natascha van der Stelt heeft ze allemaal uitgeprobeerd en de lekkerste uitgekozen en bewerkt voor de 21e-eeuwse bakkers. Smakelijk erfgoed waar we trots op kunnen zijn!”

Traditie

“De Nederlandse keuken staat niet bepaald bekend om haar culinaire hoogstandjes. Wat vele mensen daarbij vergeten is onze rijke traditie van zoetigheden. Het Nederlandse koekjesboek bevat een selectie van 38 recepten afkomstig uit Nederlandstalige, gedrukte kookboeken uit de 16e tot en met de 19e eeuw.”

Hype

Van bovenstaand persbericht werd ik heel blij. New Book Collective verstuurde het naar vele mensen die werken voor print- en online media en dan natuurlijk naar met name het culinair georiënteerde deel hiervan. Het persbericht vertelt precies waar mijn nieuwe boek over gaat. In aanvulling hierop kan ik je verklappen dat ik een 16e eeuws recept voor luchtige wafels heb gevonden en opgenomen. En iedereen maar denken dat wafels een 21e eeuwse, uit Amerika afkomstige hype zijn! Niets is dus minder waar.

Onderzoek

In het eerste kookboek dat in de Nederlanden is gedrukt (1514!) vond ik een heel summier recept voor liefcoecken. Uit onderzoek naar andere kookboeken bleek dat er een verband is tussen onder meer deze liefcoecken, lebkuchen, hylikmaker, pepercoecxken en de welbekende taaitaai. Een praktijkonderzoek mocht niet ontbreken. Door de koeken te bakken was het overduidelijk dat de koeken tot dezelfde categorie behoren. Je leest er meer over in Het Nederlandse koekjesboek.

Verschijning

Het Nederlandse koekjesboek is op 10 oktober 2020 verschenen en bij iedere boekhandel in Nederland te koop of te bestellen zijn. Bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Aandacht

Werk je voor een online of printmedium en wil je hierin aandacht besteden aan Het Nederlandse koekjesboek? Neem dan ajb contact op met New Book Collective of uitgeverij Het Zwarte Schaap.

Proeverijen

Net als dat ik dat bij mijn vorige boeken heb gedaan, had ik ook nu weer heel graag proeverijen willen organiseren. Ik had al uitgebreid plannen gemaakt voor proeverijen bij kastelen en musea. Helaas zit dat er dit jaar niet in, vanwege alle corona-maatregelen. Terecht overigens want eenieders gezondheid gaat boven alles. Ik wacht alle berichtgeving af en hoop dat volgend jaar proeverijen wel mogelijk zijn!

Suiker- en tarwevrij?!

Zoals je ongetwijfeld weet, eet ik al ruim 5 jaar suiker- en tarwevrij. In mijn vorige twee boeken, Bakken met haver en Natascha bakt, staan vele recepten voor gebak zonder suiker en tarwe. Vrijwel alle recepten in Het Nederlandse koekjesboek bevatten suiker. Sommige een klein beetje, andere behoorlijk veel. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik zo dicht mogelijk bij het origineel wil blijven. De koekjes zijn daarom niet door mij getest op smaak en structuur maar wel op geur en uiterlijk. Voor het testen op smaak en structuur had ik een proefpanel tot mijn beschikking.
Ik ben, en jij zult dat ook zijn als je ook suikervrij eet, natuurlijk wel benieuwd hoe die koekjes uit lang vervlogen tijden smaken. Daarom ben ik al druk bezig met het bewerken van recepten en het bakken van koekjes zonder suiker en tarwe. Ook maak ik foto’s van deze suiker- en tarwevrije koekjes. Deze recepten staan niet in Het Nederlandse koekjesboek maar ik zal ze de komende tijd plaatsen op deze website.

 

 

 

Tags: , , , , |Reacties uitgeschakeld voor Smakelijk erfgoed