Na ‘Havermoutje’ kwam ‘Nootje’. Een kookboek vol recepten met als hoofdingrediënt noten. Op het allerlaatste moment had Pascalle Bonnier een recept dat er beslist nog bij moest. ‘Nootje’ telt daarom 70 + 1 recepten. Ik was bij de presentatie en proefde van alle hapjes met noten.

Pascalle Bonnier en Mathijs Kok hebben voor de presentatie van Nootje, hun tweede boek gekozen voor dezelfde locatie als waar Havermoutje werd gepresenteerd, namelijk Hartje Oost, een hippe koffieboetiek in de Amsterdamse Javastraat.
Alle gasten worden bij binnenkomst getrakteerd op een feestelijk aperatiefje in de vorm van een kokosnoot, gevuld met kokosdrank.

Nootje verschijnt 255 dagen nadat hun kookboekendebuut Havermoutje uitkwam. Tijdens het officiële gedeelte van de presentatie vertellen Pascalle en Mathijs dat dit voor hen een hele prestatie was. Ze zijn immers geen ´echte´ culinaire auteurs en hun specialisatie ligt bij havermout, het ingrediënt dat zij van haver tot gort kennen.

Marieke Dijkman, redacteur bij Carrera Culinair, verklapt dat Pascalle vlak voordat Nootje naar de drukker zou gaan nog kwam met een recept dat er beslist in moet, het recept voor een rauwe cashew-bramentaart. Nootje bestaat daarom uit 70 + 1 recepten. Zowel Marieke als de auteurs zijn het er over eens dat dit 71e recept inderdaad een essentiële aanwinst is gebleken voor het boek.

Gesponsord door Amsterdamse notenkraam

Tijdens het schrijven van Nootje zijn Pascalle en Mathijs in natura gesponsord door notenhandel Jan Gotje, die bekend zijn van hun notenkraam op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt.

Tijdens haar toespraak vertelt Gitta Gotje vol enthousiasme over de geschiedenis van dit Amsterdamse familiebedrijf. Jan Gotje sr begon het bedrijf vlak na de tweede wereldoorlog met de verkoop van noten op Amsterdamse markten. De noten brandde hij zelf, hierbij geholpen door vele buurtgenoten, die op die manier ook wat geld verdienden. Nog steeds worden alle noten rauw aangeleverd en door het bedrijf zelf gebrand, vandaag de dag in een grote loods in Westpoort in plaats van in huisjes in de Jordaan.

Gitta Gotje is duidelijk trots op de voortrekkersrol die de notenhandel heeft in ´notenland´. Dankzij de firma Jan Gotje heeft Nederland bijvoorbeeld macamedia noten en wasabi noten leren eten. Het bedrijf was de eerste die deze noten in Nederland importeerde.

Het eerste exemplaar van Nootje overhandigen Pascalle en Mathijs daarom graag aan hun sponsor, zonder wie ze nooit zoveel recepten met noten hadden kunnen maken en uitproberen.

Interview in Allerhande

In de Allerhande over superfoods staat zowel een interview met Pascalle en Mathijs als een aantal recepten met noten van Pascalle en Mathijs.

Pascalle vertelt dat ze bewust niet meedoen aan de nieuwste foodhypes. Zij focussen zich liever op producten die er altijd al waren, zowel havermout als nu noten. Pascalle is vegetarier en zorgt dat ze goed varieert en combineert zodat ze alles binnenkrijgt wat ze nodig heeft. Noten alleen zijn niet voldoende. Haar favoriete vleesvervanger is hun amandelnotenburger, die door de combinatie van amandelmeel, zwarte bonen, mais, mozzarella en groenten wel een volledige vleesvervanger is.

Volgens Mathijs bestaat er niet een noot die dé gezondste is. Voor iedereen is dat anders, want iedereen heeft andere voedingsstoffen nodig. Wat hij wel weet is dat een handje noten per dag voldoet – dit vanwege het hoge vetpercentage. Ook is het zo dat amandelen en walnoten de meeste voedingsstoffen bevatten.