Bananenkokoskoekjes van NataschaAls je deze website van mij bekijkt dan lijkt het alsof er niet zo veel gebeurt rondom Bakken met haver en Van der Stelt redactie. Niets is echter minder waar. Onzichtbaar op de website heb ik hard gewerkt aan de verkoop van de laatste exemplaren* van Bakken met haver, het uitproberen van nieuwe concepten rondom Bakken met haver, vertalingen van kookboeken én aan mijn tweede boek, Natascha bakt. Het is daarom hoog tijd voor een nieuwsbericht om je even bij te praten over de laatste stand van zaken.

*Bakken met haver is nog te koop bij boekhandel Van der Plas in Amsterdam-Noord en te bestellen door middel van een e-mail.

Pure Markt

Sinds eind maart heb ik geregeld op de Pure Markt op verschillende locaties in Amsterdam gestaan met Bakken met haver, hartig en zoet gebak en bakmixen. De bakmixen zijn een nieuw concept, en verkopen steeds beter sinds ze een prominente plek in de kraam hebben gekregen.
Het is heel leuk om de kopers en gebruikers van mijn boek te kunnen spreken. Inmiddels zijn er wat vaste klanten voor bepaalde soorten gebak. Vanaf de zomer verkoop ik niet alleen gebak uit mijn eerste boek maar ook uit mijn nog te verschijnen boek. Het is een goede manier om recepten in de praktijk te kunnen testen en nu weet ik zeker dat ik de Engelse gembercitroenkoekjes en de Franse yoghurttaart moet opnemen.

Vertalen

Daarnaast heb ik een aantal kookboeken en recepten uit culinaire romans vertaald uit het Engels. Na jarenlang veel verschillende klussen te hebben gedaan, heb ik ontdekt dat ik het vertalen van kookboeken de leukste manier vind om geld te verdienen. Het blijft een geweldig gevoel om na lang puzzelen voor dat ene ingrediënt of die bepaalde bereidingswijze eindelijk het Nederlandse ingrediënt of de exacte Nederlandse benaming voor die bereidingswijze te vinden. Bijkomend voordeel is dat ik tijdens het vertalen vaak inspiratie op doe voor het avondeten.

Natascha bakt

Ook ben ik begonnen met schrijven en fotograferen voor mijn nieuwe boek, Natascha bakt, dat in maart 2019 zal verschijnen bij Orlando uitgevers. Midden in de zomervakantie heb ik een zomerse fotoshoot gehad om sfeerfoto’s en een nieuwe officiële auteursfoto te maken.
Het proefpanel mocht de afgelopen maanden al het een en ander proeven van mijn nieuwe gebak. De ontbijtkoek, de gembercitroenkoekjes en de appelkruimeltaart zijn voorlopig de favorieten, maar dat kan natuurlijk nog veranderen als ik verder ga met bakken.
De komende tijd ga ik iedere week een stuk of 5 tot 7 soorten gebak bereiden. De volgende dag tover ik mijn woonkamer en keuken om in een fotostudio om het gebak op z’n mooist en lekkerst op de foto te zetten. En de dag daarna is voor het schrijven van de recepten. Met zo’n mooi strak schema haal ik mijn deadline van 1 december in ieder geval!

Recept

Voor onderstaand recept heb ik geen plek meer in mijn boek. Het is uitgebreid getest door mijn gezin en helemaal goedgekeurd. Ze zijn zonder toegevoegde suikers en zonder zuivel gemaakt. Je kunt ze helemaal glutenvrij maken door glutenvrije havermout te gebruiken. De zoete smaak komt van de kokos en de banaan. Hoe rijper de bananen hoe zoeter de koekjes.

Bananenkokoskoekjes

Ingrediënten
2 bananen
2 eieren
80 g amandelmeel
80 g havermeel
80 g kokosrasp
1 tl bakpoeder
snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Prak de bananen fijn met een vork in een kom. Klop de 2 eieren door de bananen. Meng in een andere kom het amandelmeel met het havermeel , de kokosrasp, het bakpoeder en het zout.
Schenk het bananenmengsel al roerend bij de droge ingrediënten. Roer tot het een samenhangend deeg/beslag is. Schep met een kleine ijslepel of twee kleine eetlepels bolletjes deeg op de bakplaat. Duw de bolletjes met een vork of een deegschraper wat platter of gebruik hier een koekjesstempel voor.
Bak de bananenkokoskoekjes in 25 minuten goudbruin.