Wat zijn jouw goede voornemens voor 2016? Waarschijnlijk zal gezonder eten en misschien ook wel afvallen op je lijstje staan. Hebban maakt het je gemakkelijker om je doel te bereiken met een overzicht van boeken over gezond & lekker eten en een andere kijk op voeding.

Frisse start: gezond leven en eten

Het nieuwe jaar beginnen met een frisse start. Hello bewuste & gezonde voeding, goodbye snelle & onverantwoorde vulling! Mocht je bang zijn dat je dit betekent dat je nu enkel rauwe worteltjes mag knagen, dan heb je het mis. Bij uitgeverij A.W. Bruna verscheen Frisse start, het nieuwe boek van 24kitchen. Hierin staan geen regels van wat je wel of niet mag eten. Wel vind je in Frisse start inspiratie om je voedingspatroon blijvend aan te passen, handige tips & weetjes en natuurlijk recepten; makkelijk voor doordeweeks en uitgebreid voor het weekend. Vanaf deze week is het bijbehorende kookprogramma Frisse Start iedere werkdag om 12.30 uur op het 24kitchen-tvkanaal te zien.

Mieke Kosters heeft een aantal jaren geleden het geheim van slanke mensen ontdekt. Zij eten namelijk alles, maar nooit te veel, daarom hoeven zij nooit op dieet. In boeken als De little black dress challenge en En nú word ik slank deelt zij het geheim met haar lezers. Dankzij Mieke Kosters hoef je nooit meer op dieet in januari. Deze maand verschijnt haar nieuwste boek, Van XL naar S, met meer dan 200 recepten, die allemaal een maat hebben van xs tot xl. Allemaal even lekker en jij kiest zelf de omvang van je maaltijd. Met enkel XL’s val je niet af, maar van alleen XS’jes word je rebels

De Britse tv-kok Jamie Oliver gooide een tijd geleden zelf drastisch het roer om wat betreft eten. En het resultaat is duidelijk te zien op het omslag van zijn nieuwste boek Jamie’s super food voor elke dag. Hij ziet er stukken jonger en beter uit dan een paar jaar geleden. En dat alles dankzij het grondig aanpassen van zijn eetpatroon. Zijn zoektocht naar gezonde en verantwoording deelt hij met je in Jamie’s super food voor elke dag. En mocht je denken dat hij nu enkel dure en exclusieve superfoods eet om dit te behouden, dan heb je het mis. In Jamie’s super food voor elke dag vind je recepten Jamie-style: eenvoudig te maken met ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen.

Tophockeyster Ellen Hoog helpt je met het bereiken van een perfecte conditie. Volgens haar is balans het recept voor een gezond en gelukkig leven: gezond eten én af en toe zondigen, optimaal trainen én bewust ontspannen, trainingsoutfit én trendy modeshoots. In haar boek In perfecte conditie staan naast recepten en work-outs ook tips van Ellen Hoog onder meer over wat je voor of juist na die intensieve training het beste kunt eten of drinken. Dankzij haar kun jij ook je sportieve doelen halen in 2016.

Arts William Cortvriendt gooit het in zijn boek Maak je niet dik over een geheel andere boeg. Volgens hem zijn de meeste diëten en voedselhypes onzinnig. Zijn advies bestaat het aanpassen van gewone dingen in de levenstijl waardoor je duurzaam gewicht kunt verliezen én gezonder, aangenamer en langer leven. Wil je meer lezen over de visie van William Cortvriendt en over hoe je letterlijk een eeuw oud wordt, lees dan ook zijn bestseller Hoe word je 100?

Meer boeken over gezond leven en eten

Shakes en smoothies

Wellicht staat er op je aanrecht of in de keukenkast een blender of sapmachine. Stof ‘m maar af want gezonde sapjes en smoothies zijn nog steeds ‘hot’ in 2016! Na het geweldige succes van Groene sapjes, kwam Fern Green in november met het vervolg, Meer groene sapjes. Hierin vind je niet alleen recepten voor groene sapjes en smoothies om je weerstand te verhogen en meer energie te krijgen, maar ook 12 complete smoothie-detoxkuren. Precies wat je nodig hebt na alle feestdagen!

Meer boeken over smoothies en sapjes

Meer eiwitten en vetten, minder koolhydraten

Dr. Frank van Berkum was in Nederland een van de eersten die het koolhydraatarme dieet propageerde. Dankzij zijn artikelen in De Telegraaf bereikte hij een groot publiek. Zijn boek Gezond slank met dr. Frank werd al snel een bestseller en gevolgd door meer boeken met nieuwe recepten. De impact van zijn boeken was groot, want mede door dr. Frank kantelde de mening over de gezond geachte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in het dagelijks eten. Er gaan steeds meer geluiden op dat het beter voor de gezondheid is om te zorgen voor meer eiwitten en vetten en minder koolhydraten in de voeding.
In het kielzog hiervan zijn er vele boeken verschenen over koolhydraatarm of suikervrij eten.

Voedingscoach Carola van Bemmelen schreef zelfs een hele serie kookboeken over suikervrij eten: 100% suikervrij. In het laatst verschenen boek, 100% suikervrij voor altijd, staat een praktisch stappenplan voor een suikerbewust leven. Omdat voor de meesten onder ons een compleet suikervrij dieet moeilijk is vol te houden. Carola van Bemmelen helpt je met het ontwikkelen van een  ‘suikervisie’ en het leren om gaan met suikervrij op vakantie, in je gezin, op je werk.

Zanger/entertainer Gordon strijdt al zijn hele leven tegen overgewicht. Sinds zijn 35e is hij diabetespatiënt. Zijn kookboek Ik ben niet van suiker! bevat naast recepten voor gezonde gerechten zonder poespas ook ideeën, tips and tricks voor een stabiel en gezond leef- en eetpatroon.

Meer boeken over koolhydraatarm of suikervrij eten