Het Nederlandse Koekjesboek voorlopig omslagBegin oktober verschijnt Het Nederlandse koekjesboek, een boek vol recepten voor onvergetelijke koekjes uit de Nederlandse keuken. De koekjes zijn door elke thuisbakker gemakkelijk te maken. Onze stroopwafels zijn inmiddels wereldwijd bekend en ze komen uit een eeuwenoude traditie van koekjes bakken in Nederland. Krakelingen, evenveeltjes, columbijntjes en heerenkoekjes, dit is een kleine greep uit de rijke oogst aan koekjes die je in oude kookboeken terugvindt. Koekjes die in vroeger eeuwen thuis werden gebakken, voor speciale gelegenheden, feestdagen of gewoon voor bij de thee. Mijn proefpanel en ik probeerde ze uit, koos de lekkerste en bewerkte de recepten voor de 21e-eeuwse bakkers. Heerlijk erfgoed waar we trots op kunnen zijn!

Het Nederlandse koekjesboek is vanaf nu te reserveren (bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam) en vanaf begin oktober te koop bij iedere (online)boekhandel voor € 14,95.

Het omslag dat je hier ziet is nog voorlopig. De definitieve versie lijkt hier op, en volgt zsm.

Voorproefje?

Helaas kan ik nog geen voorproefje plaatsen van het boek. Ik zal al wel recepten met je delen die ik in eerste instantie wel had gekozen om op te nemen in het boek, maar die door ruimtegebrek geen plekje meer hebben gekregen.

Met of zonder suiker?

Zoals je ongetwijfeld weet, eet ik al ruim 5 jaar suiker- en tarwevrij. In mijn vorige twee boeken, Bakken met haver en Natascha bakt, staan vele recepten voor gebak zonder suiker en tarwe. Vrijwel alle recepten in Het Nederlandse koekjesboek bevatten suiker. Sommige een klein beetje, andere behoorlijk veel. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik zo dicht mogelijk bij het origineel wil blijven. De koekjes zijn daarom niet door mij getest op smaak en structuur maar wel op geur en uiterlijk.
Ik ben, en jij zult dat ook zijn als je ook suikervrij eet, natuurlijk wel benieuwd hoe die koekjes uit lang vervlogen tijden smaken. Komende weken/maanden ga ik zo veel mogelijk recepten bewerken, en proberen koekjes zonder suiker en tarwe te bakken. Deze recepten komen niet in Het Nederlandse koekjesboek terecht maar ik zal ze op deze website plaatsen.