Eind maart verscheen Bakken met haver, mijn eerste bakboek. Sindsdien is er veel, heel veel, gebeurd! Allereerst waren er ongelooflijk veel leuke en enthousiaste recensies op de meest uiteenlopende foodblogs. In het artikel “Bakken met haver nu al een succes” vind je een overzicht van de recensies. Het zijn allemaal mooie complimenten voor Bakken met haver, waar ik heel blij van word:
Daarnaast ben ik geïnterviewd door Connie Flipse van Connie’s Boekenkast. Ze vroeg mij onder meer hoe lang ik bezig ben geweest met het maken van mijn boek (ongeveer 7 maanden, vanaf contract tekenen tot boek in de winkel).

 

Bakken met haver gebak voor een proeverijProeverijen

Tussen april en juli en vanaf half september tot nu toe ben ik vrijwel wekelijks te gast geweest bij een (kook)boekhandel. Dat was iedere keer weer een leuk feest. De dag van te voren begon dit al in de keuken met het bedenken welke lekkere taarten, cakes en koekjes ik zou meenemen en die vervolgens bakken. In de winkels zelf was het gezellig en werd ik gastvrij ontvangen. Het is zo leuk om mensen mijn gebak te laten proeven en hun enthousiaste reacties te zien. Natuurlijk waren er ook mensen bij wie het niet in de smaak viel, maar hé smaken verschillen. Het voelt nog wel steeds een beetje vreemd om mijn boeken te signeren en te voorzien van een persoonlijke boodschap.

Markten

Mijn uitgevers gaven de gouden tip om met mijn proeverijen op markten te gaan staan en op die manier mijn bakboek onder de aandacht te brengen. Nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden om geregeld een dag op een markt te staan. Vooral op de Pure Markt in Amsterdam waren de proeverijen een succes. Zo’n groot succes dat de eerste keer om half vier vrijwel al het gebak al op was en de markt nog tot zes uur duurde! De keer erna de helft meer gebakken en was er gelukkig genoeg voor iedereen. Er kwamen ook mensen langs die Bakken met haver al hadden en nog vragen hadden over bepaalde recepten.

Kookboeken7-daagse

Tijdens deze feestweek voor kookboeken worden in het hele land evenementen georganiseerd in kook/boekhandels. Dit jaar doe ik voor het eerst mee. Ik kijk er nu al naar uit! Ik kan alvast verklappen dat ik in ieder geval op zaterdag 11 november te gast ben bij boekhandel Venstra in Amstelveen. En onder voorbehoud op zondag 12 november bij kookwinkel Kookpunt in Rotterdam en op zondag 19 november bij boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Natascha bakt gevulde koeken en meerBoek twee?

Het was een fantastische ervaring om zelf een bakboek te kunnen maken. Alle facetten hiervan waren geweldig om te doen: recepten ontwikkelen, recepten schrijven, bakken, stylen en fotograferen. Het liefst zou ik nog een bakboek willen maken. Ik heb al verschillende ideeën voor een volgend boek. Een idee is al behoorlijk concreet, want ik verzamel er al recepten/gerechten voor. Sommige recepten zijn vrijwel klaar voor publicatie en andere zijn nog in de ontwikkelingsfase. Dan weet ik al wel wat ik wil maken, maar dan moet ik het recept nog ontwikkelen/uitwerken. Zodra ik een uitgever heb gevonden, vertel ik er beslist meer over.

En verder?!

Ik zou het geweldig vinden als Bakken met haver ook in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en Scandinavië wordt uitgegeven zodat de mensen daar ook kunnen proeven hoe lekker gebak met haver, maar zonder suiker en tarwe is.

Af en toe is het goed om dingen te doen waarvan je van te voren niet weet of je het wel durft. Onder het motto “nee heb je, ja kun je krijgen” ben ik naar de Frankfurter Buchmesse geweest. Dit is de grootste boekenbeurs ter wereld, hier worden jaarlijks duizenden titels verkocht en ingekocht door uitgeverijen. De meeste uitgeverijen hebben in een van de hallen een stand.

Van te voren had ik appelkoeken en totally nutskoekjes gebakken om mooi verpakt samen met een mooi opgemaakte flyer te kunnen uitdelen. Eenmaal ter plaatse vond ik het enorm spannend om de mensen in de stands aan te spreken, maar ik heb het wel gedaan! En met resultaat, want aan het einde van de dag gingen we naar huis met een fijne stapel complimenten voor mijn boek, bedankjes voor de traktatie en de nodige visitekaartjes met bijbehorende uitnodiging om de pdf op te sturen. En nu maar hopen dat er iets uit komt!