Het succesverhaal van Estee Strooker begint in 2010 als zij de eerste MasterChef van Nederland wordt. Daarvoor deed zij een koksopleiding in Frankrijk en liep ze stage bij toprestaurants. Na haar overwinning in het culinaire tv-programma opende ze haar eigen restaurant: ’t Amusement in Arnhem. Vorig jaar kreeg ze op kookzender 24Kitchen haar eigen tv-programma ‘Vlees noch vis’. En nu is haar eerste gelijknamige kookboek verschenen, waarmee ze mensen wilt inspireren zelf verse gerechten te maken en ze te overtuigen dat dit niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar wel erg lekker is.

Risico’s
In je blog op de website van 24Kitchen vertel je dat jouw motto ‘Durf risico´s te nemen’ is. Wat is het grootste risico dat je ooit genomen hebt en wat gebeurde er vervolgens?

“Oei, mijn grootste risico. Nou, er schieten me er twee te binnen eigenlijk. Het eerste is het beginnen van mijn eigen restaurant, nu alweer bijna vijf jaar geleden! Ik was toen twintig. En als ik nu terugdenk vraag ik me weleens af hoe ik dat toen gedurfd heb, en dat ik dat zo gedaan heb! Zonder angst. Want het was een behoorlijk risico, op je twintigste een schuld van een ton. Gelukkig heb ik alles afbetaald en ben ik weer schuldenvrij… Maar er staat nu na 4,5 jaar wel een prachtig restaurant waar ik heel trots op ben!

Het andere risico was deelnemen aan MasterChef. Niet per se een groot risico, maar het was wel eng om daaraan mee te doen. Omdat ik niet houd van falen, dus als ik er al meteen uitgestuurd was had ik behoorlijk gebaald! Ik ben er echt voor gegaan mezelf te laten zien en te showen wat ik kan. Dat is gelukkig gelukt!

En nu ik dit vertel is denk ik op dit moment mijn grootste angst dat er wel een keer iets finaal misgaat. En eigenlijk is dat onontkoombaar, want juist van fouten leer je natuurlijk. Maar des te banger word ik als ik iets nieuws onderneem. Want wie weet gaat het fout…”

Hoe gaat het nu met je restaurant? Hoe combineer je het werk met de opnames voor 24Kitchen en alle andere leuke dingen die je doet?

“Het gaat hartstikke goed, ik ben supertevreden. En het is ook steeds beter te combineren met 24Kitchen, ook al wordt dit tv-werk wel steeds drukker. Maar ik heb het goed onder controle. Het restaurant is vier dagen in de week geopend, van donderdag tot en met zondag. Zo kan ik de andere dagen invullen met mijn werk voor 24Kitchen of andere tv-optredens. Of bijvoorbeeld met het schrijven van recepten voor de programma’s en niet te vergeten voor het kookboek!”

In je kookboek en je tv-programma Vlees noch Vis laat je uitsluitend vegetarische gerechten zien, met de nadruk op groenten. Wat is jouw favoriete groente en welk gerecht maak je hiermee het liefst? Wat is jouw vegetarische signature dish?

“Favorieten vind ik moeilijk aan te geven. Ik kan nooit kiezen, ik ben juist zo blij dat je bij groente zoveel keuze hebt! En dat er vier seizoenen zijn met elk weer zijn eigen prachtige producten. In de winter is mijn favoriete groente boerenkool, gewoon omdat het lekker Hollands is en ik op een gure dag dol ben op ouderwetse stamppot boerenkool. In de lente ga ik voor asperges! Gewoon omdat ze er dan alleen maar zijn, en ze heten niet voor niets het witte goud. Zo lekker. En dan aardbeien met rabarber toe. In de zomer ga ik voor de doperwt, of misschien voor een lekkere rijpe, zoete tomaat. En in de herfst pompoen. Lekker gepoft uit de oven. Door een stoofschotel, curry of om lekker soep van te maken. Je hoort het, ik kan dus niet kiezen… O, en nu vergeet ik helemaal citrusvruchten. Ik ben dol op alle soorten, ze zijn lekker fris zuur. Zuurtjes in het eten zijn heel belangrijk!

Mijn vegetarische signature dish is gegrilde bospeen met rode quinoa, (bloed)sinaasappel en komijn. Ook vind ik mijn geitenkaas-cheesecake heel tof! Beiden staan ook in mijn kookboek.”

Dromen
Een paar van je dromen zijn uitgekomen: een kookprogramma op tv en een eigen restaurant. Is het helemaal gegaan zoals je je had voorgesteld? Heb je nog meer dromen, wat hoop je op een dag nog meer te kunnen verwezenlijken?

“Ja, gaaf hè! Ik ben heel blij met waar ik nu sta, maar soms moet ik het nog wat meer leren waarderen. Ik wil namelijk altijd maar meer! Daarom heb ik nog zoveel dromen… Heel graag wil ik me nog veel meer inzetten om ons voedselsysteem aan te pakken, om te zorgen dat er minder verspild wordt. En dat we met zijn allen weer leren genieten van eten en het ook weer met respect behandelen. Maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk chronisch tijdgebrek heb, dus ik hoop daar in de toekomst meer mee bezig te kunnen. Daar wil ik ook graag programma’s over maken. Ik hoop sowieso op tv nog veel meer te kunnen gaan doen. Ook een andere zaak zal er ooit komen. Maar wanneer weet ik nog niet.”

Je moeder en je oom zijn met hun eigen restaurant grote voorbeelden en inspiratiebronnen voor je. Waar haal je nog meer je inspiratie vandaan? Wat zijn je uitgangspunten als je een recept samenstelt voor het tv-programma en als je je menukaart vernieuwt in je restaurant?

“Mijn moeder en oom zijn inderdaad de mensen die mij van jongs af aan geïnspireerd hebben. Zij hebben mij geleerd hoe leuk eten en koken is en hoe simpel het kan zijn. Het was altijd vanzelfsprekend. Niet per se een ‘passie’, maar het hoort er gewoon bij. En daardoor heb ik ook zo ‘gemakkelijk’ leren koken. Ik denk niet in hele systemen om recepten samen te stellen. Het ontstaat gewoon… Ik kijk in mijn koelkast, struin over de markt en houd rekening met de seizoenen. En dan kom ik zo op lekkere ideeën. En internet is natuurlijk ook heel fijn. Want als ik even niets weet ga ik gewoon plaatjes kijken op Pinterest.”

Je gaat ook geregeld op culinaire ontdekkingsreis, onder andere naar Athene, Los Angeles en de Côte d’Azur. Welke gerechten heb je ‘meegenomen’ bij wijze van vakantiesouvenir? Komen deze gerechten op je menukaart of in je tv-programma?

“Mijn moeder is stewardess en daardoor heb ik al op best jonge leeftijd heel wat van de wereld gezien. Zo ben ik in veel Aziatische landen geweest, in Zuid-Afrika, veel plekken in Europa en ook in Amerika.

Vooral de Aziatische keuken heeft me geïnspireerd, de geuren en smaken daar. Als je over straat loopt kom je overal eten tegen. Ook de markten in Zuid-Europa en in Azië geven me inspiratie. Ik maak heel graag de Thaise satay na met hun authentieke pindasaus, en ook die lekkere ongebakken rijstloempia’s met allemaal verse groente. Gebakken inktvisjes uit Griekenland heb ik ook al een paar keer gemaakt, in een heerlijke tomaten-fetasaus.”

Welke landen, streken of steden staan er nog op je verlanglijstje?

“Op mijn verlanglijst staat India, daar zou ik nog weleens culinair verrast willen worden. Ook ben ik nog nooit in Zuid-Amerika geweest. Maar wat ik het liefst zou doen is twee of drie maanden naar New York gaan, om daar stage te lopen en nieuwe ideeën op te doen. Die stad vind ik echt fantastisch! Het leeft, het bruist, er worden continu nieuwe dingen bedacht en iedereen heeft daar een vechtersmentaliteit. Superinspirerend!”

Dit interview is gepubliceerd op Hebban.nl op 8 maart 2016.