Koekjes bij de thee suikervrij tarwevrij nvds (Uit: De volmaakte Geldersche keukenmeid, 1756) Koekjens by den Thée, Neemt een pond en 8.loot Tarwebloem, een half pond zuyker, twee Eyeren, 12. loot boter, maakt er een Deeg af, gelyk als tot een Taart, rolt het dun; neemt dan een Form, of men neemt ook wel een glas of Théekopje, om de koekjens rond te hebben, en vormtze daar mede af, rolt ‘er over met een rolletje, en maakt er ruytjes of steekjes op, legtze in een Taartepan daar een goed vuur onder is, maar geen dekzel daar op, alsze aan de eene zy de gaar zyn, dan keertze om. Men doed er ook wel een half loot Caneel, en wat geraspte Citroenschel onder.

26 koekjes

ingrediënten

300 g havermeel
2 el kaneel
2 el citroenrasp
snufje zout
100 g boter, op kamertemperatuur
2 eieren (L)
40 ml melk

bereiding

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een kom het havermeel met de kaneel, het citroenrasp en het zout. Voeg boter, eieren en melk toe. Meng alles goed en kneed tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg eventueel meer melk druppelsgewijs toe als het deeg te droog of brokkelig is.

Rol het deeg uit tot ½ cm dik. Steek met een koekuitsteker rondjes (Ø 6,5 cm) uit. Leg de deegrondjes op de bakplaat. Maak met een mes een ruitjesmotief op de koekjes.

Bak de koekjens bij den thee in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig.

Zoals je kunt lezen bevat het originele recept verhoudingsgewijs veel suiker. De suiker is in dit recept daarom niet alleen smaakmaker maar zorgt er ook voor dat de koekjes knapperig zijn en niet uit elkaar vallen. Ik heb daarom alleen havermeel gebruikt, hetgeen voor harde koekjes zorgt. Om te voorkomen dat de koekjes te droog en brokkelig zijn, heb ik grote in plaats van kleine eieren gebruikt en heb ik een beetje melk toegevoegd aan het deeg.

Bakken zonder suiker en tarwe

Wil je behalve koekjens bij den thee ook andere koekjes en gebak maken zonder suiker en tarwe? Ik heb twee boeken gemaakt, Bakken met haver en Natascha bakt en beide staan vol met recepten voor suiker- en tarwevrij gebak. Natascha bakt is bij iedere (online)boekhandel te koop/bestellen, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam.

Het Nederlandse koekjesboek

In Het Nederlandse koekjesboek, mijn 3e boek, vind je bijna 40 recepten voor koekjes uit lang vervlogen tijden. Alle recepten zijn bewerkingen van recepten voor koekjes uit Nederlandse kookboeken uit de periode 1500 – 1900.

Het Nederlandse koekjesboek is vanaf nu te reserveren en vanaf begin oktober te koop bij iedere (online)boekhandel. Klik hier voor meer informatie.