Terugblik Natascha baktNatascha bakt 32 keer, een terugblik

Even een kleine terugblik op 2019. Dit jaar stond voor mij grotendeels in het teken van mijn tweede boek Natascha bakt, dat in mei verscheen. Tussen 17 mei en 14 december heb ik 23 proeverijen bij boekhandels gedaan, stond ik op 2 festivals en 3 markten en heb ik 4 keer een bakdemo gegeven op de 50plus-beurs. Alles bij elkaar opgeteld zijn dat 32 events! 32 keer bakken, 32 keer leuke gesprekken over lekker en gezond eten, 32 keer mijn boek verkopen en signeren.

Wellicht ben je benieuwd hoe ik dat heb ervaren. In onderstaande column kun je dat lezen.

Proeverijen

Voorpret. Nadenken wat te bakken. Letten op genoeg afwisseling. Knapperige koekjes, zachte, smeuïge cake. Iets met chocolade, iets met fruit. Ook denken aan noten.

Hele middag in keuken. Handen in het deeg. Roeren in het beslag. Oven op volle kracht. Bakplaten vol gebak in de rij wachtend om gebakken te worden.

Tafel met roosters afgeladen met gebak. Past net. Ziet het er goed en lekker uit? De perfectionist spreekt.

Gebak in doosjes. Doosjes in boodschappenkar. Banier, servetten, snijplank, mes en bakplaten erbij. Past net niet. Bakplaten in rugzak bij thermosfles, lunch en boek.

Treinreis. verwachting en voorpret, maar ook spanning. Hoeveel komen er? Voldoende gebak mee? Hoe zal de boekverkoper zijn?

Welkom in boekhandel. Opbouw, mooie plek deze keer, precies goed.

Bakplaten vol gebak wachtend om geproefd te worden.

Gezichten vol verwachting, belangstelling

Wat is het? Gebak zonder suiker en tarwe, met haver.

Vandaag heb ik brownies met hazelnoot, shortbread, madeleines met sinaasappel, cantuccini, financiers met bessen en anijs en bananennotencake.

Handen die voorzichtig aarzelend pakken. Mag je echt iets pakken.

Monden iets open. De hap, klein en bescheiden of groot en gulzig

Proeven. Missen iets of juist niet. Even wennen. Lekker. Nu proef je de ingrediënten. Mag ik nog iets. Natuurlijk, pak maar.

Boek bekijken. Mooie foto’s.

Alle recepten van dit gebak in mijn boek.

Net zo eenvoudig als gewoon bakken. Alleen havermout malen in blender of keukenmachine. Ja de gewone havermout uit de supermarkt.

Blij. Hier was ik naar op zoek.

Zal ik er iets in schrijven? (En dan leer je kinderen dat ze niet in boeken mogen schrijven)

Geslaagde proeverij. Hoeveel boeken verkocht? Heb je een bord? Dit is voor jullie. Lekker, dat komt goed. Bedankt voor leuke middag.

Treinreis. Moe maar voldaan. Terugblik. Nadenken over gesprekken. Volgende keer geen notencake mee, maar ontbijtkoek. Nadenken over volgend boek. Meer vegan of juist niet?

Wanneer volgende proeverij? 

En? Komt er een derde boek?

Ja en nee. Ik ben nu met veel plezier bezig met een nieuw bakboek voor uitgeverij Het Zwarte Schaap. In oktober 2020 verschijnt daar mijn historisch koekjesboek vol recepten uit Nederlandse kookboeken uit de periode 1500-1900. Denk aan colombijntjes, heerenkoekjes, ezelsoren, tweebak, spritsen en krakelingen. Het wordt een terugblik op een verleden, waarin men vaak geen koekjes in de oven, maar in een taartpan bakte. Geen grammen, theelepels of milliliters, maar lood, pond, pint of mingele. Geen oventijden maar bakken tot het goed is.

Originele recepten

De recepten zullen het originele recept zo dicht mogelijk benaderen, voor zover het te doen is. Dit betekent onder meer dat de recepten voor de oven geschikt worden gemaakt, en dat ze niet bereid hoeven te worden in een taartpan. Ook zullen er concrete baktijden, oventemperaturen en maten en gewichten worden gegeven.

Suiker en tarwe?

De originele recepten bevatten vrijwel allemaal tarwe en grotendeels suiker. Mijn recepten zullen dat ook doen. Ik heb gelukkig al voldoende vrijwilligers gevonden die willen proeven. Ik zal natuurlijk ook suiker- en tarwevrije versies van de recepten maken. Deze passen echter niet in het boek, maar zullen een plek krijgen op een bijbehorende website.

Opvolger

Ik hoop dat ik daarna een opvolger voor Bakken met haver en Natascha bakt kan maken. Aan inspiratie ontbreekt het mij niet en de map met nieuwe recepten en ideeën wordt steeds voller.

PS: Bakken met haver is niet meer te bestellen, maar er zijn her en der nog boekhandels die het boek hebben staan: onder meer Venstra in Amstelveen, Plukker in Schagen en kookboekenwinkel 63 graden in Tilburg.
Natascha bakt is volop te koop/bestellen bij iedere boekhandel in Nederland en België. Bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.