Suikervrij eten en genieten van een koekje bij de thee ’s middags gaan prima samen. Sinds januari 2015 heb ik al vele recepten voor koekjes, taarten en cakes succesvol ‘verbouwd’ van suikerbommetjes tot lekkere en verantwoorde snacks. Daarnaast ben ik druk bezig met het ontwikkelen van eigen recepten. Als basis voor de recepten gebruik ik havermout en – meel in plaats van tarwebloem.
Mijn beste recepten deel ik vanaf nu met jullie via deze blog. Wekelijks zal ik een nieuw recept plaatsen. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!
Amandelkoekjes
voor 12 koekjes
Ingrediënten
200 g havermeel
100 g havermout
1 theelepel vanillepoeder
snufje zout
3 eieren
100 g boter, gesmolten en afgekoeld
100 g amandelen, grofgehakt + desgewenst 12 hele amandelen om te garneren
100 g gedroogde, biologische abrikozen, in stukken geknipt ter grootte van een rozijn
1 eidooier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier of een siliconen bakmat op een bakplaat.
Meng in een grote kom havermeel, havermout, vanillepoeder en zout. Klop in een andere kom de eieren los en roer de gesmolten boter erdoor. Schenk dit mengsel in de grote kom bij de droge ingrediënten en roer alles door elkaar met een lepel.
Voeg grofgehakte amandelen en abrikozenstukjes toe. Kneed alles met de handen goed door tot je een stevig deeg hebt.
Verdeel het deeg in twaalf stukken. Maak van ieder stuk een rond of rechthoekig koekje naar keuze. Druk desgewenst in ieder koekje een amandel en bestrijk deze met eidooier, zodat de amandel vastplakt.
Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten lichtbruin. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Tip
Mocht je geen zuivel willen gebruiken dan kun je de boter vervangen door gesmolten kokosolie. In dat geval heb je minder dan 100 g kokosolie nodig. Maak het deeg met 75 g kokosolie. Als je merkt dat dat te weinig is om een stevig deeg te vormen, voeg dan lepel voor lepel extra kokosolie toe tot het voldoende is. Na iedere lepel het deeg goed door kneden.