Natascha bakt cantucciniIn Natascha bakt staat een recept voor Italiaanse cantuccini dat ik hier graag met je deel. Cantuccini zijn biscotti en dat betekent letterlijk twee keer gebakken (net als beschuit). En dat is precies hoe je cantuccini bereidt. Van het deeg maak je twee rollen, die gebakken worden. Daarna snijd je de rollen in plakjes en die worden ook gebakken, maar dan op een lagere temperatuur. Zo worden de cantuccini lekker hard en knapperig.

Overigens heb ik ontdekt dat je op dezelfde manier kruidnootjes zonder suiker en tarwe knapperig kunt krijgen…

 

Recept voor cantuccini

25 – 30 koekjes
glutenvrij
zuivelvrij

Ingrediënten

75 g amandelen
300 g havermeel
zest van 2 biologische citroenen
1½ tl bakpoeder
snufje zout
4 eieren, gesplitst
50 g pistachenoten, ongezouten
75 g gedroogde, biologische abrikozen, in stukjes geknipt OF 75 g hazelnoten, grofgehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rooster de amandelen, al omscheppend, in een droge koekenpan. Meng havermeel met de citroenzest, bakpoeder en zout in een kom. Klop de eierdooiers in een kleine kom luchtig. Klop de eiwitten in een andere kom met een handmixer tot stijve pieken. Spatel eerst de eierdooiers en daarna de eiwitten door het havermeelmengsel. Roer amandelen, pistachenoten en abrikozen (of de hazelnoten) door het deeg.

Maak van het deeg 2 stevige, compacte, ovale rollen van ongeveer 4 cm breed en 2 cm hoog.

Leg de rollen op de bakplaat en bak ze 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de rollen uit de oven en laat ze even afkoelen. Snijd ze in schuine plakjes. Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Leg de plakjes
op het rooster. Bak de cantuccini circa 20 minuten op 150 °C tot de cantuccini hard en knapperig is. Bak de cantuccini langer als dat nog niet het geval is. Let goed op dat de abrikozen, als je die hebt gebruikt, niet
verbranden.

Laat de cantuccini afkoelen op een taartrooster.

Wil je iets anders bakken? In Natascha bakt vind je nog veel meer lekkere recepten voor gebak zonder suiker en tarwe. Natascha bakt is te koop/bestellen bij iedere (internet)boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.