Als Sint in het land is, en de winkels vol liggen met kruidnootjessuikervrije kruidnootjes nvds, taaitaai, grote stukken speculaas en die o zo lekkere pepernoten, dan heb ik het even moeilijk. Ik keek altijd uit naar deze tijd van het jaar, want ik was zo dol op al dat Sintlekkers. Tot ik bedenk hoe goed ik mij al twee jaar voel dankzij suikervrij eten en hoe ziek ik word als ik toch iets met suiker of zoetstoffen eet.
Vorig jaar deed ik een eerste poging om zelf suikervrije kruidnootjes te bakken, maar die mislukte jammerlijk. Ze waren smakeloos en kruimelig geworden.
Vandaag was het tijd voor een hernieuwde poging met een nieuw recept. De hoeveelheid speculaaskruiden leek mij wat aan de ruime kant, tot ik het resultaat proefde. Ze smaakte precies zoals ik hoopte, kruidig door de speculaaskruiden en bros door de combinatie van haver-, rogge- en amandelmeel.

Suikervrije kruidnootjes

Voor 1 volle bakplaat, ca 65-80 stuks

Ingrediënten
100 g abrikozen, gedroogd, biologisch
120 g havermeel
70 g roggemeel
70 g amandelmeel
1 ½ el speculaaskruiden
1/2 tl (wijnsteen)bakpoeder
125 g boter
1 el melk

Bereiding
Doe de abrikozen in een klein pannetje. Voeg zoveel water toe dat de abrikozen net onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de abrikozen op een zacht vuurtje pruttelen tot ze geweld zijn. Giet het water af en pureer de abrikozen met een staafmixer tot een gladde massa.
Voeg het rogge- en amandelmeel bij het havermeel in een kom. Meng de speculaaskruiden en het pakpoeder erdoor. Voeg de boter en de abrikozenpuree toe en roer het geheel met een lepel door tot alles gemengd is. Kneed het deeg tot een soepele massa. Voeg de melk toe als het deeg te droog is. Het moet een soepel, vettig deeg zijn.
Zet het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
Maak van het deeg balletjes ter grootte van een kleine knikker. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak de kruidnootjes 15 minuten in de oven tot ze bruin en knapperig zijn.