Sterrenkoekjes Natascha van der SteltEen paar jaar geleden werd ik door een workshop Waanzinnige plannen van Marcel van Driel uitgedaagd om zelf een waanzinnig plan te bedenken. Het moest groot zijn, ingrijpen in je dagelijkse routine, en het is nog niet duidelijk of je plan slaagt of faalt. Vorig jaar had ik een waanzinnig plan en besloot ik om het uit te voeren door gewoon te beginnen en te kijken waar het naar toe zou gaan. Het resulteerde in mijn boek Bakken met haver dat in maart dit jaar verscheen. Dit was het startschot voor een waanzinnig jaar waar ik nu aan de vooravond van Kerstmis heel tevreden op terugkijk. De proeverijen brachten zo veel meer dan ik had verwacht: ontmoetingen met mensen die enthousiast waren over mijn boek en die waardevolle feedback gaven, gezellige middagen in boekhandels en kook(boeken)winkels en niet te vergeten leuke bakdagen in de keuken.

Waanzinnig plan 2018

Een paar weken geleden merkte ik dat het weer begon te kriebelen. Het werd tijd voor een nieuw Waanzinnig plan, om in 2018 uit te voeren. Nu ben ik al een tijdje bezig met boek 2, maar dat is in feite geen Waanzinnig plan meer maar een plan. Ik heb het al een keer gedaan en weet dat ik het kan. Na een opmerking die mijn oudste dochter maakte tijdens een van mijn proeverijen werd ik aan het denken gezet. En wat ik alvast kan vertellen is dat mijn Waanzinnige plan voor 2018 langzaam vorm begint te krijgen. De eerste afspraak om er over te praten en het concreet te maken is al gemaakt!

Sterrenkoekjes

Onderstaand recept voor Sterrenkoekjes komt met een beetje geluk in mijn tweede boek te staan. Ik deel het nu graag, hopelijk geeft het je inspiratie om zelf mooie dingen te bedenken. Een Waanzinnig plan bijvoorbeeld!

Recept

voor een bakplaat vol

Ingrediënten

75 g abrikozen
50 g boter
75 g havermeel
60 g roggemeel
50 g amandelmeel
1/2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1/2 tl kardemom
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl korianderzaad, gemalen
1/2 tl anijszaad, gemalen
snufje zout
1 ei

Bereiding

Wel de abrikozen door ze in een steelpannetje met water ongeveer 10 minuten te laten koken. Meng intussen in een kom het haver-, rogge- en amandelmeel met het bakpoeder, de specerijen en het zout.
Giet de abrikozen af. Voeg de boter toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Schep bij het meelmengsel en meng alles goed door. Roer het ei erdoor. Kneed het deeg tot het soepel en glad is. Mocht het te plakkerig blijven, voeg dan havermeel per eetlepel toe. Let op dat je niet teveel gebruikt, want dan worden de sterren te droog en te brokkelig.
Maak een bal van het deeg en verpak het deeg in een plastic diepvrieszak. Laat het deeg een nacht rusten in de koelkast.
Verwarm de volgende dag de oven voor op 170 °C. Snijd met een scherp mes het deeg in plakken. Kneed een plak tot die weer soepel is. Leg het deeg op een siliconen bakmat of een vel bakpapier en rol het uit tot een dunne lap. Niet te dun want dan scheuren de koekjes. Niet te dik want dan worden de koekjes niet knapperig. Steek met een koekjesuitsteker sterren uit de deeglap. Leg de sterren op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Herhaal tot het deeg op is.
Bak de sterrenkoekjes ongeveer 15-20 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze op een rooster afkoelen.
De koekjes zijn dezelfde dag het lekkerst.
Stel dat je aan het einde van de dag nog koekjes over hebt, dan kun je ze invriezen.