Het lijkt zo simpel, een wortelcake bakken: wortelen, meel, eieren en boter mengen, uurtje in de oven en voilá daar is de overheerlijke cake. Was het maar waar…Voor de totstandkoming van onderstaand recept heb ik vele wortelcakes gebakken die het allemaal net niet of helemaal niet waren. Te vet, te brokkelig, niet gaar te krijgen, ongerezen. Noem alle problemen die je kunt tegenkomen bij het bakken van zo iets eenvoudigs als een cake maar op en ik liep er tegen aan. Was dit erg? Nee want ik heb tijdens het hele proces veel geleerd. Over wat de verschillende ingrediënten doen. De ideale verhouding amandel- en havermeel. Het verschil tussen cake bakken met olie en met gesmolten boter. Het gebruik van bakpoeder versus baksoda met citroensap. Afwegen wat beter is: lang in de oven op lage temperatuur of korter op een hogere temperatuur.
Bovendien smaakten sommige probeersels nog best. En heeft het ook wel wat om brokjes cake netjes met mes en vork te eten in plaats van een plak cake zo uit de hand.
Onderstaand recept was bij mij het meest succesvol en hopelijk is dat bij jou ook zo.
Wortelcake
Ingrediënten
140 g amandelmeel
175 g havermeel
¼ theelepel zout
2 theelepels bakpoeder of baksoda
2 el peterselie, fijngehakt, vers of gedroogd
1 el bieslook, fijngesneden, vers of gedroogd
1 el marjolein, gedroogd
200 g crème fraîche
3 eieren
60 ml olijfolie
1 scheut citroensap, indien je gebruik maakt van baksoda
1½ mok* winterwortelen, geraspt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier. Doe het amandelmeel in een grote kom en voeg daar het havermeel, zout en bakpoeder en de kruiden aan toe. Meng het geheel.
Klop in een kleine kom de crème fraîche en de eieren door elkaar. Schenk de olijfolie erbij en klop het geheel door elkaar. Voeg indien je baksoda gebruikt het citroensap toe. Giet het daarna bij het meel-kruidenmengsel. Schep alles goed door en roer de geraspte wortelen erdoor. Je hebt nu een dik, stevig cake-achtig beslag. Schep dit in het cakeblik.
Bak de cake in ongeveer 1 uur gaar en lichtbruin. Je kunt testen of de cake gaar is door een satéprikker in de cake te steken. Als deze er schoon uitkomt is de wortelcake klaar. Laat anders de cake nog 10 minuten in de oven staan. Mocht de cake al bruin maar nog niet gaar zijn, dek dan de cake af met aluminiumfolie of bakpapier.
Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort daarna de cake voorzichtig op een taartrooster en laat de cake daarop volledig afkoelen.
Serveren
Met deze hartige wortelcake kun je alle kanten op. Je kunt de cake serveren bij een uitgebreide brunch of lunch. De cake is heel geschikt voor een picknick. Of als bijgerecht bij een lichte soep of een groene salade.
*De mok, die ik gebruik, heeft als inhoud 250 ml.