Totally nutskoekjes uit Bakken met haverBen je nieuwsgierig naar mijn boek Bakken met haver? Of wil je iets bakken zonder suiker of tarwe, maar met haver, dat net zo lekker is? Maak dan deze totally nutskoekjes! Anders dan de naam doet vermoeden, is het helemaal niet gek om deze koekjes te bakken als je trek heb in een stevig tussendoortje of op zoek bent naar een compacte meeneemlunch. Noten, heel veel noten, in de vorm van notenpasta vormen het belangrijkste ingrediënt van de koekjes.

De notenpasta kun je eenvoudig zelf maken door een combinatie van je favoriete noten fijn te malen in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot de noten een smeuïge pasta zijn geworden. Mocht je geen keukenmachine hebben, dan niet getreurd, want biologische winkels en supermarkten verkopen ook verschillende soorten notenpasta.

Totally nutskoekjes

Ingrediënten

Voor 12 koekjes

200 g notenpasta zonder suiker en zout
2 eieren
100 g havermeel
1 tl vanillepoeder
snufje zout
75 g gedroogde abrikozen, in stukjes geknipt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier of een siliconen bakmat.
Meng in een kom de eieren met de notenpasta tot een smeuïge massa.
Meng in een andere kom havermeel, vanillepoeder en zout. Schep deze droge ingrediënten door het notenpastamengsel. Roer het geheel goed door met een pollepel.
Voeg de gedroogde abrikozen toe en meng ze door het deeg. Kneed het deeg door, tot de abrikozen evenredig verdeeld zijn en het meel en het notenpastamengsel goed gemengd zijn. Het deeg is stevig en voelt vettig aan.
Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Druk ieder bolletje plat op de bakplaat. Versier desgewenst ieder koekje door er met een koekstempel een motief in te stempelen.
Bak de koekjes ongeveer 20 tot 25 minuten tot de bovenkant lichtbruin is. Het is normaal dat de koekjes schuimen; dit is het vocht uit de notenpasta. De koekjes zijn klaar als het meeste schuim is weggetrokken.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Meer recepten?

In mijn boek Bakken met haver vind je meer dan 60 heerlijke recepten voor groot en klein gebak met haver, zonder suiker en tarwe.

Klik hier om mijn boek te bestellen bij Boekhandel van der Plas in Amsterdam-Noord.