Het koude weer en de sneeuw zorgde er bij mij voor dat ik vandaag trek had in een goedgevulde, stevige en verwarmende soep als avondeten. Ieder gezinslid hier heeft voorkeur voor een ander soort soep. De een wil beslist een soep met noedels, de andere een soep die gepureerd is en de volgende wil dat beslist niet. Ook hebben we liefhebbers van peulvruchten en anderen die dat niet zijn. En wat te denken van de vegetariërs. Kortom het is nog best lastig om een soep te bedenken waarmee iedereen blij is en die tegemoet komt aan mijn wensen van vandaag. Na lang zoeken in kookboeken kwam ik uit bij borsjtsj, de bekende Russische bietensoep. De soep houdt Russen warm bij temperaturen van min 30 dus dan moet dat hier ook wel lukken. De recepten beloofden een goedgevulde en stevige soep dus dat moest ook helemaal goed komen en dat deed het ook.
Het is lastiger om het woord ‘borsjtsj’ te schrijven of uit te spreken dan om de soep borsjtsj te maken. Geen ingewikkelde of lastig verkrijgbare ingrediënten, geen lastige bereidingswijze, enkel wat snijwerk.
Dankzij de ruime hoeveelheid groenten haal je moeiteloos de aanbevolen hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt.
Borsjtsj
Voor 4-6 personen
Ingrediënten
900 g bieten
4 winterwortelen
1 ui
1/2 knolselderij
300 g witte kool (ongeveer de helft van een kwart kool)
20 g boter
2 l bouillon, zelfgemaakt of van poeder, warm tot heet
1/2 tl komijnpoeder
peper, naar smaak
1 bekertje crème fraîche
(knacke)brood, crackers, desgewenst
Bereiding
Schil de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Schraap de wortelen en snijd ze in halve manen. Snipper de ui. Snijd de knolselderij in plakken en schil die met een dunschiller. Snijd daarna de plakken in blokjes. Verwijder de stronk onderaan het stuk kool. Snijd de witte kool in dunne sliertjes.
Verhit de boter in een grote pan. Fruit hierin de ui totdat die glazig is. Voeg de wortel en knolselderij toe en bak even mee. Schenk de bouillon in de pan. Voeg het komijnpoeder en de peper toe. Breng de soep aan de kook en laat die 10-15 minuten koken. Voeg de kool toe. Laat de soep nog eens 5 minuten koken en doe dan de bieten erbij. Proef na ongeveer 5 minuten of alle groenten gaar zijn en of de soep op smaak is. Voeg desgewenst peper of zout toe.
Serveer de soep met crème fraîche en (knacke)brood/crackers. Ik serveerde er zelfgebakken Schotse haverkoeken bij.