Pindakaas Marije Sietsma en Saskia LelieveldDe tijd dat pindakaas alleen werd gebruikt om op brood te smeren (wie is er niet groot mee geworden) of om er pindasaus voor saté of nasi mee te maken is voorbij. Evenals de tijd dat pindakaas uitsluitend naar pinda’s smaakte. De pindakaaswinkel in het centrum van Amsterdam verkoopt pindakaas in vele hartige én zoete smaken, zoals chilipeper citroengras, lavendel zeezout, venkel rozijn en karamel zeezout. In korte tijd verschenen er twee kookboeken over pindakaas, waarin de auteurs laten zien wat je allemaal met een pasta van gemalen pinda’s kunt doen.Kortom pindakaas is in, hip en hot tegelijkertijd!

Vormgeving

Het eerste wat opvalt aan het Pindakaas, het kookboek van Saskia Lelieveld en Marije Sietsma is de prachtige vormgeving. Het boek is in feite een fotoboek van gerechten met pindakaas waar de recepten tussen geschoven zijn. Het beeld staat hierdoor centraal. Het zijn foto’s die je doen watertanden en ervoor zorgen dat je onmiddellijk al deze lekker uitziende gerechten wilt gaan maken.

Indeling

Het boek bevat recepten voor zowel zoete als hartige gerechten. De indeling is niet voor de hand liggend maar wel logisch en praktisch: ontbijt, koekjes, taart & plaat, hartig en toetjes.
De recepten zijn goed en duidelijk geschreven. In een oogopslag is te zien wat er nodig is en hoe het gerecht bereid moet worden.

Moeilijk kiezen

Het was moeilijk kiezen wat als eerste te maken. Er was zoveel lekkers om uit te kiezen: havermoutwafels, pindakoeken, pindasoep, Afrikaanse stoofschotel, gadogado, pompoensoep of toch de broccolikroketjes. Uiteindelijk voor de havermoutwafels gekozen omdat het bijna lunchtijd was en er niets voor de lunch in huis was. De havermoutwafels waren verrukkelijk. De structuur was goed, stevig maar niet te droog of te klef. Een goede smaakbalans, de pindakaas is goed te proeven zonder dat deze overheersend of storend aanwezig is. De wafels zijn wel enorm machtig zodat er voldoende was voor meerdere dagen lunch.
Binnenkort maar eens de pindasoep of de Afrikaanse stoofschotel uitproberen. En tijdens het koken genieten van de prachtige foto’s terwijl de soep of stoofschotel staat te pruttelen op het vuur.

Wil je ook koken of bakken uit Pindakaas, het kookboek? Je kunt dit boek kopen bij onder meer boekhandel Van der Plas in Amsterdam.