Nog voor de officiële presentatie was de eerste druk van Natuurlijk samen koken al uitverkocht. En dat is niet het enige bijzondere aan dit kookboek over gezonde voeding. Het boek kent maar liefst 18 auteurs die vooral via Facebook met elkaar overlegden.

Een tijdje geleden verscheen bij uitgeverij Elmar een in meerdere opzichten bijzonder kookboek. Natuurlijk samen koken was direct na verschijning zo’n groot verkoopsucces dat het nog voor de officiële presentatie, een paar weken later, al uitverkocht was. In deze tijden zullen niet veel uitgevers tijdens een boekpresentatie een tweede druk kunnen aankondigen.

De ontstaansgeschiedenis van Natuurlijk samen koken is eveneens bijzonder te noemen. Het boek kent namelijk 18 auteurs die elkaar tijdens het wordingsproces slechts een keer in real life ontmoet hebben. Al het andere contact verliep via Facebook.

Enkel de initiatiefneemster van het project, de voedingsdeskundige Irene Lelieveld, had ervaring met het maken van boeken over gezonde voeding en gezond leven. Sommige auteurs hadden al een blog over voeding en gezondheid. Voor anderen was dit project hun eerste kennismaking met culinair schrijven en fotograferen. Velen besloten tijdens het schrijfproces om hun leven en loopbaan op de schop te nemen en het in een andere (culinaire) richting te zoeken.

Het begon met Facebook

In de zomer van 2014 vroeg Irene Lelieveld wie van haar Facebookvrienden met haar een nieuw kookboek wilden maken over gezonde en lekkere voeding. Al snel hadden zich tientallen mensen aangemeld voor deze uitdaging. Uiteindelijk bleven er 19 deelnemers over die aan de voorwaarden voldeden. De hoofdstukken werden bedacht en verdeeld. Iedereen koos een hoofdstuk waar de eigen passie lag en kreeg de opdracht om 10 recepten te bedenken. Via Facebook werd er uitgebreid overleg gevoerd over mogelijke recepten. Belangrijk was een goede afstemming zodat er geen doublures zouden komen.

In januari 2015 ontmoette de auteurs elkaar in ’s Hertogenbosch voor een eenmalig ‘live’ overleg over de stand van zaken, de vormgeving van het boek en de promotie/marketing. Ook werden alle auteurs in een mooi groepsportret vereeuwigd en mocht iedereen het auteurscontract ondertekenen.

Een zomer hard werken

Daarna begon het ‘echte werk’ voor iedereen: recepten uitschrijven, de gerechten bereiden en zo aantrekkelijk mogelijk fotograferen en een korte auteursbiografie schrijven. Het is een wonder dat de Facebookpagina afgelopen lente niet is ontploft zo veel werd er over en weer gecorrespondeerd over foto’s en recepten. De foto’s waren voor iedereen een belangrijk aandachtspunt. Vele tips werden uitgewisseld. Ook werden de foto’s van de nodige feedback voorzien. Nadat iedereen de recepten, foto’s en biografie had ingeleverd, kon er begonnen worden met de opmaak. Een van de auteurs had zulke duidelijke ideeën over de vormgeving dat zij van de uitgeverij de vrije hand kreeg om het gehele boek op te maken en te voorzien van een passend omslagontwerp. Een zomer hard werken leverde een prachtig resultaat op: Natuurlijk samen koken, een stevig gebonden boek geworden met 180 recepten verdeeld over 18 hoofdstukken. Het uitgangspunt is in ieder hoofdstuk hetzelfde: gezond en lekker eten.

Bij ieder recept staat een foto en indien nodig tips of weetjes. Alle recepten zijn vrij van e-nummers, geraffineerde suiker, varkensvlees, koemelkproducten en tarwe. In het boek vind je recepten voor ieder moment van de dag, voor ontbijt, lunch en diner maar ook voor feesten. Er zijn eveneens hoofdstukken opgenomen die je minder snel zult tegenkomen in andere kookboeken: wildpluk & eetbare bloemen; koken met essentiële oliën en rawfood.

Wil je meer lezen over Natuurlijk samen koken? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina.