Real-Meal-Omslag-780x1024De revolutionaire boodschap in het boek De Real Meal Revolutie laat zich in een zin samenvatten: beperk de hoeveelheid koolhydraten in het voedingspatroon tot een absoluut minimum. Tim Noakes, een emeritus-professor in sport- en bewegingswetenschappen in Zuid-Afrika, nam in 2010 het initiatief tot deze revolutie. In zijn boek pleit hij voor een terugkeer naar het dieet van de jager-verzamelaar uit de prehistorie, dat voornamelijk bestond uit vlees, vruchten, groenten en wilde planten. Volgens hem eet de mens pas sinds ongeveer 12.000 jaar granen, vanaf de landbouwrevolutie, en is de mens hier niet op gebouwd. Net zo goed als het eten van geraffineerde koolhydraten, dat pas sinds honderd jaar gedaan wordt, uiteenlopende gezondheidsklachten geeft zoals obesitas en diabetes. 

Jarenlang kregen mensen, volgens Noakes onterecht het advies om minder vet en meer koolhydraten te eten als ze wilden afvallen. Het tegendeel is waar, om gewicht te verliezen, zegt Noakes, moet je juist meer vetten aan je voeding toevoegen en de koolhydraten zo veel mogelijk schrappen. 

Noakes zocht voor zijn boek de samenwerking met topkok Jonno Proudfoot en voedingsdeskundige Sally-Ann Creed om het de lezer zo gemakkelijk mogelijk te maken om over te stappen naar Banting, de Zuid-Afrikaanse benaming voor deze revolutionaire nieuwe manier van eten.

Groen, oranje en rood

In De Real Meal Revolutie vind je behalve een wetenschappelijk onderbouwd betoog van Tim Noakes ook drie lijsten met voedingswaren. In de groene lijst staat al het eten dat geen koolhydraten bevat, denk hierbij aan vlees, eieren, vele soorten groenten, noten en zaden. In de oranje lijst is voedsel opgenomen dat tussen de 6 en 25 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Zoals fruit en bepaalde soorten groenten zoals wortelen, doperwten, pompoen en uien. Het advies is om hiervan met mate te eten. Tenslotte is er de rode lijst. Dit zijn de etenswaren die van het dieet geschrapt dienen te worden, vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten. Als je besluit mee te doen aan de Real Meal Revolutie dan betekent dat dat je stopt met het eten van onder meer granen, zetmeelrijke groenten, peulvruchten, suiker, suikervervangers en alle bewerkte etenswaren.

Recepten

Topkok Jonno Proudfoot maakte speciaal voor het boek vele recepten voor gerechten die veel vet, voldoende eiwitten en nauwelijks tot geen koolhydraten bevatten. Er zijn recepten voor ieder moment van de dag, vanaf het ontbijt met kokospannenkoekjes tot een diner van lamskarbonades met harissa en tomatenkomkommersalsa met een courgette-knoflookgratin. De recepten zijn geïnspireerd door keukens uit de hele wereld: onder meer Frans, Engels, Midden-Oosters, Noord-Afrikaans, Thais en Indiaas.

Dit artikel is gepubliceerd op Hebban