HNKB suykerwaeffelen nvds(uit: De hoofsche pasteybacker, 1669) Klop drie eyeren met een vierendeel suycker, en doe’er dan een vierendeel meel by. Mengh dit te samen, met een half vierendeel ongesoute gesmolte butter. Indien het wat te weeck is, so doe’er een weynigh suycker en meel by. Maeck daer nae het waeffelyser aen de beyde zijden matigh heet, en doe’er dan de groote van een ay van uw deegh in, dat men wat in de langhte moet uytstrecken. Sluyt het yser sacht toe, en legh het op ’t vuer, en keer het om, op dat de waeffel aen weer zijden gaer zou worden. Neem hem dan sachteijck uyt, en snijd’er de kanten af. Dese waeffels smaeken beter kout, dan warm.

12 grote of 16 kleine wafels

ingrediënten

2 eieren (S/M)
125 g suiker
125 meel
60 g boter, op kamertemperatuur

verder nodig

wafelijzer voor het maken van dunne wafels, zoals stroopwafels, ijswafels en kniepertjes

bereiding

Meng in een kom de eieren met de suiker. Roer eerst de bloem en vervolgens de boter erdoor. Roer tot een glad, zacht deeg. Voeg indien nodig een beetje extra bloem of suiker toe als het deeg op beslag lijkt.

Schakel het wafelijzer in op de middelste stand of een stand lager. Schep met twee kleine eetlepels een hoopje deeg in het wafelijzer. Druk het wafelijzer zo hard mogelijk aan en bak de wafel. Leg de wafel, als hij klaar is, op een taartrooster om uit te harden. Bak op dezelfde manier suykerwaeffelen tot het deeg op is.

tip

De suykerwaeffelen zijn heel veelzijdig. Je kunt ze gewoon zo eten, serveren bij ijs, oprollen en vullen met stijfgeklopte slagroom of er stroopwafels van maken. De stroop maak je door vloeibare karamel te maken van suiker en hier kaneel, slagroom en boter aan toe te voegen.

Meer lezen over historische recepten voor koekjes? Klik dan hier!

Vanaf nu is Het Nederlandse koekjesboek te reserveren en vanaf begin oktober te koop/bestellen bij iedere (online)boekhandel, bijvoorbeeld boekhandel Van Noord in Amsterdam