Bobotie zonder suiker en tarweEen tijdje geleden vertaalde ik voor uitgeverij Orlando de recepten uit de Zuid-Afrikaanse, culinaire roman Recepten voor liefde en moord van Sally Andrew. Door tijdgebrek was het er nog niet van gekomen om het boek zelf te lezen.
Afgelopen week ben ik begonnen in het boek en ik kan alvast vertellen dat het een boek is om van te smullen. Heerlijk maar ook spannend verhaal, sympathieke hoofdpersonen die je meteen in je hart sluit en niet te vergeten goed geschreven. Maria, ook wel tannie Marie genoemd, is de hele dag met koken, bakken en eten bezig. Het is een wonder dat er geen kookgeuren opstijgen uit het boek zoveel lekkere gerechten maakt tannie Marie klaar.
Ik kreeg steeds meer trek in Zuid-Afrikaans eten. Vandaag besloot ik daarom om een bobotie te maken, maar dan wel eentje zonder suiker en tarwe. Het was even puzzelen, want de recepten die ik vond, hadden allemaal abrikozenjam, suiker en witbrood op de ingrediëntenlijst staan. Allemaal ingrediënten die ik vermijd en die gelukkig goed te vervangen zijn. De abrikozenjam verving ik door biologische gedroogde abrikozen, de suiker heb ik weggelaten en het witbrood heb ik vervangen door havermeel.
Het proefpanel was enthousiast over mijn bobotie. De enige suggestie die ik kreeg was om de volgende keer meer gedroogde abrikozen toe te voegen.

Bobotie voor 2  personen
Ingrediënten
1 ui, gesnipperd
olijfolie
300 g gehakt
400 g sperziebonen, puntjes eraf gesneden, gebroken
2 eetlepels kerriepoeder
2 teentjes knoflook, gehakt
2 eetlepels citroensap
peper, zout
100-150 gedroogde abrikozen, bij voorkeur biologische, in stukjes geknipt
40 g amandelen, in stukken gehakt of schaafsel
50 g haverzemelen
250 ml melk
2 eieren
4 laurierbladeren

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Giet 100 ml melk in een kom en doe de haverzemelen erbij. Laat de haverzemelen weken in de melk.
Verhit in een hapjespan de olijfolie en fruit hierin de ui. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Voeg de sperziebonen toe en bak ze even mee. Voeg daarna het kerriepoeder, de knoflook, het citroensap, abrikozen toe.
Kluts een ei door het havermelkmengsel en giet het geheel in de pan. Roer alles goed door elkaar.
Schep het groentegehaktmengsel in een ovenschaal.
Verdeel de amandelen over de bovenkant en roer ze er gedeeltelijk doorheen. Zet de ovenschaal in de oven. Klop het overgebleven ei door de overgebleven melk. Giet na 15 minuten dit mengsel over het gehaktgroentemengsel in de ovenschaal.
Bak de bobotie nog ongeveer 30 minuten in de oven tot het eiermelkmengsel gestold is en de amandelen op de bovenkant verkleurd zijn.

Traditioneel wordt de bobotie geserveerd met rijst. In dat geval kun je met 3 personen eten van deze bobotie. De hoeveelheid groente is dan wat aan de krappe kant. Je kunt er dan een groene salade bij serveren. Bijvoorbeeld een frisse raita van komkommer, munt en yoghurt.

Eet smakelijk!