Natascha bakt doucetesRegelmatig bedenk ik mij hoeveel geluk ik heb dat ik dingen kan doen waar mijn hart ligt. De laatste tijd komen steeds vaker twee van mijn passies samen: boeken en bakken. Anderhalve week geleden kon ik in een workshop Van boek tot bord deze twee combineren met een derde passie, namelijk (culinaire) geschiedenis. Christianne Muusers (coquinaria.nl) gaf de workshop, die onderdeel was van de UvA Summerschool, en vertelde vol enthousiasme over het omzetten van een historisch recept naar een modern recept waarmee je in de keuken aan de slag kunt.

Het was heel prettig om te horen dat er altijd meerdere bewerkingen mogelijk zijn van een recept en dat het altijd subjectief is. De opdrachten waren interessant en vormden leuke puzzels. Zo heb ik in een klein groepje de recepten voor koninginnensoep door de eeuwen heen met elkaar vergeleken. Het begon ooit met een soep op basis van gevogelte die werd gebonden met gemalen amandelen en broodkruim. Nu is het een soep op basis van kipbouillon, gebonden met een roux.

Tijdens de bespreking van de opdrachten trokken de doucetes mijn aandacht. Doucetes zijn roomtaartjes waarvoor een 15e eeuws Engels recept bestaat. Ook in De verstandige kok uit de 17e eeuw staat een recept voor roomtaert. De doucetes bestaan uit een bodem van deeg en een vulling van room met eieren die gekleurd is met saffraan. En dat klinkt best lekker. Kortom het werd hoog tijd voor een experiment. De volgende dag heb ik het recept meteen zelf bewerkt en uitgevoerd. Het resultaat? Heerlijke roomtaartjes die wat betreft smaak, mondgevoel en uiterlijk doen denken aan de Portugese pastéis de nata, afgezien van de suiker natuurlijk.

Hier is het oorspronkelijke Engelse recept uit de 15e eeuw

Recipe from Two Fifteenth Century Cookery Books edited by Thomas Austin
Harleian MS. 279 — Dyuerse Bake Metis pg.50 xv.

Doucetes. Take Creme a gode cupfulle & put it on a straynoure; thanne
take yolks of Eyroun & put ther-to & a lytel mylke; then strayne it thorw
a straynoure in-to a bolle then take Sugre y-now & put ther-to, or ellys hony
forde faute of Sugre than coloure it with Safroun; than take thin cofyns,
& put in the ovynne lere, & lat hem ben hardyd; than take a dysshe
y-fastenyd on the pelys ende; & pore thin comade in-to the dyssche, & fro
the dyssche in-to the cofyns; & when they don a-ryse wel, take hem out,
& serue hem forth.

En dit is mijn bewerking, zonder suiker en tarwe, met haver en rogge.

Doucetes

Voor 12 stuks

Ingrediënten

Deeg
100 g havermeel
100 g roggemeel
snufje zout
100 g boter
100 ml water

gedroogde bonen
muffinbakvorm voor 12 stuks of 12 minitaartvormpjes met vergelijkbare inhoud

Vulling
350 ml slagroom
6 eierdooiers
paar draadjes saffraan of snufje geelwortel
1 volle theelepel vanillepoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de bakvorm(en) in met gesmolten boter.

Meng het haver- en roggemeel en het zout in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes in de kom met het meel. Meng het meel en de boter. Schenk het water erbij en roer alles goed door. Kneed het deeg tot het soepel is.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Leg een vel bakpapier op het werkblad/aanrecht. Leg hier een stuk deeg op en maak hiervan een dunne gelijkmatige cirkel die een holte in de muffinbakvorm precies bedekt. Herhaal dit tot de hele bakvorm gevuld is met lapjes deeg. Knip van het bakpapier 12 stukken die in holtes passen. Leg het bakpapier in de 12 holtes en schep in iedere holte wat bonen.

Bak het korstdeeg in 15-20 minuten lichtbruin. Haal de muffinbakvorm uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier.

Maak intussen de vulling. Schenk de slagroom in een kom. Voeg de eidooiers, het saffraan en vanillepoeder toe. Klop alles goed door elkaar. Schenk de vulling in de vormpjes.

Bak de doucetes in 20-25 minuten goudbruin of totdat de vulling begint te scheuren. Laat de doucetes een paar minuten afkoelen in het bakblik en haal ze daarna er voorzichtig uit om helemaal af te koelen op een taartrooster.

Tip

Bewaar de gedroogde bonen in een pot of blik, dan kun je die, de volgende keer dat je deze doucetes of iets anders bakt, weer gebruiken.