Spinazielaagjestaart Natascha van der SteltSpinazie is een van de weinige groenten waar echt alle gezinsleden dol op zijn. Als ik weinig tijd heb om te koken, maak ik vaak spinazie met pasta en geraspte oude of belegen kaas. Gegarandeerd binnen 20 minuten een lekkere maaltijd op tafel waar iedereen blij van wordt.

Op dagen dat er meer tijd is, bak ik geregeld een spinazietaart met een korstdeeg op basis van havermeel. De vulling bestaat de ene keer uit spinazie met feta en komijn en een andere keer kies ik voor spinazie met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. Of wat ik maar net in huis heb aan kaas.

Laatst vroegen de kinderen of pannenkoekenrolletjes gevuld met spinazie konden eten. Mijn haverpannenkoeken laten zich echter niet zo makkelijk oprollen dus werd het een spinazielaagjestaart. De taart was een groot succes, want direct na de maaltijd was volgde meteen de vraag wanneer we weer dit gingen eten.

Spinazielaagjestaart

Ingrediënten

Pannenkoeken

250 g havermeel
600 ml melk
3 eieren
Snufje zout
Olie om in te bakken

Spinazievulling

900 g diepvriesspinazie
Flinke lepel crème fraîche
150 g oude geraspte kaas

100 g jong belegen geraspte kaas

Bereiding

Maak het beslag voor de pannenkoeken door het meel, de eieren, de melk en het zout in een kom te mengen. Gebruik een garde of mixer om een glad en luchtig beslag te krijgen.

Ontdooi de spinazie in een pan op een laag vuur. Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef. Duw vervolgens met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk water uit de spinazie. Doe de spinazie in een kom en roer de crème fraîche en de geraspte kaas door de spinazie.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verhit in een grote koekenpan een scheut olie. Giet een soeplepel beslag in de pan en bak de pannenkoek aan twee kanten gaar en lichtbruin. Leg de pannenkoek in een ronde ovenschaal. Schep wat van het spinaziemengsel op de pannenkoek en verdeel dit er gelijkmatig over.

Verhit weer een beetje olie in de koekenpan en bak weer een pannenkoek. Herhaal de vorige stappen tot het beslag of het spinaziemengsel op is. Eindig tot slot met een pannenkoek. Bestrooi de bovenste pannenkoek met flink wat geraspte kaas.

Zet de ovenschaal circa 10 minuten in de oven. De spinazielaagjestaart is klaar zodra de kaas bovenop is gesmolten.

Snijd de taart in punten en serveer warm. (Al is de taart de volgende dag koud ook lekker, als lunch!)

Meer recepten met haver vind je in mijn boek: Bakken met haver.
Het is te koop bij de boekhandel, bijvoorbeeld bij boekhandel Van der Plas in Amsterdam-Noord.