Natuurlijk samen koken: een ‘social’ kookboek

Nog voor de officiële presentatie was de eerste druk van Natuurlijk samen koken al uitverkocht. En dat is niet het enige bijzondere aan dit kookboek over gezonde voeding. Het boek kent maar liefst 18 auteurs [...]

Eten. Liefhebben. Stralen. van Amelia Freer

De Engelse Amelia Freer maakte ruim 10 jaar geleden een radicale ommezwaai in haar voedingspatroon. Na een opleiding tot voedingsdeskundige heeft ze al vele mensen geholpen met het maken van gezonde keuzes. In haar boek Eten. Liefhebben. [...]

Koken voor kardinalen: Opera van een meesterkok

In 1570 verscheen Opera van meesterkok Bartolomeo Scappi (ca. 1505 – 1577) die het grootste deel van zijn leven in dienst is geweest van kardinalen en een paus. Zijn […]

Een proeverij bij Roberto’s Amsterdam

Een lunch bij Roberto’s Restaurant in het Amsterdamse Hilton Hotel zullen de meesten van ons niet dagelijks zullen doen. Onlangs was een select gezelschap van culinaire […]

De Proeverij: Nootje

Na 'Havermoutje' kwam 'Nootje'. Een kookboek vol recepten met als hoofdingrediënt noten. Op het allerlaatste moment had Pascalle Bonnier een recept dat er beslist nog bij moest. 'Nootje' telt daarom 70 + 1 recepten. Ik was [...]

De Proeverij: Een druppel rozenwater

De voormalige Citroëngarage in Amsterdam is het opvallende decor voor de boekpresentatie van 'Een druppel rozenwater' van Nadia Zerouali en Merijn Tol. De genodigden worden getrakteerd op een uitbundig ontbijtbuffet vol Arabische heerlijkheden. Ik was [...]

Mijn favoriete kookboeken: Havermoutje en Home baked

Mijn voorliefde voor het bakken is letterlijk ingebakken in de genen. Mijn opa was namelijk bakker. Af en toe blader ik nog door zijn handboek, getiteld Theorie en practijk […]

Recepten uit lang vervlogen tijden

In 1774 kreeg Louise ToeWater- van der Muelen een handgeschreven receptenboek met daarin 157 recepten en ruimte voor eigen recepten. Zeer waarschijnlijk […]

Lekker Havermout! Quinoa! en meer…: overzichtelijk en mooi

Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk zijn beiden al vele jaren actief in de culinaire wereld. Zo werkte Clara ten Houte de Lange ooit voor het culinaire tijdschrift TIP. […]