Tijdens Kinderboekenweek 2015 deelde ik mijn jeugdboekherinnering op Hebban. In een column vertel ik over de hechte band die ik in mijn kindertijd opbouwde met de bibliobus en deel ik de favoriete boeken uit mijn jeugd.
In de wijk waar ik opgroeide was geen bibliotheek, in plaats daarvan kwam geregeld de kinderbibliobus langs, gevuld met de mooiste boeken voor kinderen op de nabijgelegen lagere scholen. Iedere keer als de bibliobus er stond ging ik mijn stapeltje boeken omruilen voor nieuw leesvoer. Deze boeken had ik dan binnen een paar dagen uit, waarna het wachten begon tot de bibliobus er weer was. Na verloop van tijd kenden de dames van rijdende bibliotheek mij en mijn smaak en gaven zij mij tips voor boeken die ik zeker mooi zou vinden. Ook hielden ze de nieuwste boeken voor mij apart, zodat ik die als eerste mocht lezen en hen vervolgens kon vertellen wat ik van die boeken vond. Ik las alles wat los en vast zat, maar had een duidelijke voorkeur voor historische kinderboeken. Eind jaren ’70 las je dan de boeken van bijvoorbeeld An Rutgers van der Loeff en Johan Fabricius.
De dames deden bij mij niet moeilijk over de leeftijdscategorieën bij de boeken, toen ik alle boeken had gelezen die bij mijn leeftijd hoorden volgens verantwoorde indeling van kinderboeken. En zo ontdekte ik op mijn 10e de boeken van Thea Beckman, Evert Hartman en Jan Terlouw. Allemaal C-boeken die je eigenlijk pas vanaf je 12e mocht lezen.
Mijn absolute favoriet was Geef me de ruimte van Thea Beckman. Ik wilde net als de 15-jarige Marije uit Brugge mee met de troubadours en op avontuur door het Middeleeuwse Frankrijk. Wat een geluk dat ik, toen ik het boek uit had, ontdekte dat er nog twee dikke delen volgden. Achter elkaar las ik de boeken uit. Daarna op zoek naar meer, meer van zulke spannende boeken.
En hoe groot was de teleurstelling toen ik de gezichten van mijn dochters zag, nadat zij hadden geprobeerd mijn favoriete jeugdboeken te lezen. Te saai en te lange beschrijvingen. Ze konden er niet in komen. Nee, zij lezen liever andere boeken, zoals Superhelden.nl, Gladiator of Virus.
Deze column is gepubliceerd op Hebban.nl op 9 oktober 2015.