Onlangs verscheen Ik ook met jou! van Conny Regard. Net als haar eerdere vijf boeken, is het een chicklit vol romantiek en humor. In dit interview geeft ze antwoord op vragen naar onder meer haar inspiratie en of die grappige situaties in haar boeken echt gebeurd zijn of niet.

Wanneer wist je dat je schrijfster wilde worden?

“Dat was volgens mij nooit iets waaraan ik meteen dacht als iemand vroeg wat ik later wilde worden. Ik vind het trouwens nog steeds een beetje eng, misschien zelfs opschepperig om te zeggen dat ik dat ben. Schrijven werd voor mij op een moment gewoon noodzaak omdat het mij van kleins af aan eigenlijk nooit aan fantasie heeft ontbroken. En sinds Ik ook met jou! af is en ik van mezelf ‘los’ mag op een nieuw verhaal, maakt die overuren!”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Eigenlijk hoofdzakelijk vanuit mijn eigen fantasie. Het kan beginnen met een zin of een gedachte. Laat daar vervolgens mijn ongelofelijke fantasie op los, en voor ik het weet zit ik ergens diep in de jungle van Afrika. Hahaha…nee, het volgende boek speelt zich daar dus NIET af. Maar op het moment dat mijn hoofd overloopt, meestal ’s nachts dan begint de lol pas echt…en is het maar goed dat ik een nachtmens ben;-)
Als kind bedacht ik dit soort dingen dus ook altijd voor het slapen gaan. Ik realiseer me nu dat ik daar eigenlijk nooit mee ben gestopt en mezelf eigenlijk simpelweg nog steeds een verhaaltje voor het slapengaan vertel. Chaotisch als ik ben, zeker als ik het zelf niet meer bij kan houden, grijp ik op een gegeven moment blindelings naar mijn foon. Alles wat er dan in mijn hoofd zat, zit en ter plekke bedenk, ook al slaat het nergens op, schrijf ik op. Iemand anders zou er waarschijnlijk geen touw aan vast kunnen knopen.”

Is schrijven voor jou werk of is het iets dat je naast je werk doet? En in het laatste geval: wat voor werk doe je?

“Schrijven is voor mij nooit werk geweest, en dat is het nog steeds niet. Ik schrijf omdat ik niet anders kan, niet anders wil. Misschien zweverig, maar schrijven is echt mijn passie…en als de flow komt, dan kan ik niet anders! Weet je wat erg is? Als zo’n moment komt, en je kunt niet weg! Zo heb ik me ooit een keer verontschuldigd voordat ik me op het toilet opsloot omdat ik gewoon moest opschrijven wat er op dat moment in me opkwam. Godzijdank was het vrijdag en waren de winkels tot negen uur open! ;-)”

Wie is jouw grote voorbeeld op schrijfgebied?

“Ik weet niet of ik een voorbeeld heb, maar ik ben wel een ongelofelijke fan van J.R. Ward. Haar Black Dagger Brotherhood-serie vind ik echt helemaal geweldig, en we vallen in ieder geval op hetzelfde type man! ;-)”

Wat was de aanleiding om Ik ook met jou te schrijven?

“Geen aanleiding. Gewoon een van mijn verzinsels vlak voor het slapen gaan dat begon toen ik (eh ja, ik speel altijd de hoofdrol in mijn eigen maffe fantasieën…en dit klinkt erger dan het is, ma! (hahahaha…geintje) geen andere uitweg zag dan die buffettafel nadat de plantenbakken op waren. Maar serieus? Dat was eigenlijk het enige wat ik had, en de rest liet ik aan Lucas en Angel over.”

In Ik ook met jou!, maar ook in je andere boeken beschrijf je veel grappige situaties. Heb je ze allemaal zelf verzonnen of zijn er ook bij die echt gebeurd zijn? Welke?

“Niet allemaal, sommige zijn zoals ik het ongeveer gedaan heb, of gedaan zou kunnen hebben;-) En ja, ik beschrijf veel van mijn eigen leuke en minder leuke avonturen en situaties. Sommige verzin ik ter plekke, andere dik ik weer wat aan, en de heftige temper ik soms iets;-)
Maar even denken…
Welke sowieso echt is, is de eeuwenoude marteltechniek aka ontharen met een touwtje uit Ik huur een man! Dat was zoals ik bijna letterlijk na mijn eerste ‘marteling’ naderhand de kapsalon uitliep.
En het is nog steeds een marteling!
Het steeds lager onderuitzakken in de kappersstoel zodat ze er bijna vanaf gleed,  de nagels diep in de leuningen geprikt? Dat was mijn zus! Haar pijngrens is niet zo heel erg groot bij bepaalde dingen. Echt, we kwamen niet meer bij, en ik zie haar weer voor me, zoals ze steeds lager en lager weggleed in een poging het touwtje te ontwijken.
En zo is het piercing-avontuur ook echt, alhoewel ik dat iets heb aangedikt, en het dus geen navelpiercing, maar een tattoo was. En ook niet daar! Lucia’s rol werd toentertijd ‘gespeeld’ door mijn schoonzusje die zich daar dus wel ter plekke bedacht nadat ik heel moedig als eerste was gegaan, en zij dus zonder tattoo weer naar huis ging!
Filmgek en ‘kriebelen’  zijn trouwens ook echt. O, en alcohol is ook niet echt mijn ding.”

Lijkt Lucas uit Ik ook met jou! op iemand die je kent?

“Hahaha…zijn blueprint is inderdaad op een bekende uit mijn leven gebaseerd.  De soms hilarische humor, zoals jezelf achter een lantarenpaal proberen te verstoppen bijvoorbeeld. En soms ‘bouw’ ik er eentje op uit verschillende ‘onderdelen’ en gebruik ik het donkere uiterlijk van de een, de naam van een ander.
In Lucas’ geval was dat de naam van een jeugdvriend, een echte ladykiller, maar een lieve. Wij waren alleen maar vrienden, maar de meisjes, zo ook mijn BFF toentertijd, vielen als een blok, en soms bij bosjes tegelijk.
Leuke gozer was het…en hopelijk nog steeds alive and kicking.”

Welke boeken heb je met plezier gelezen? Welk boek lees je nu?

“Jeetje, dat zijn er best veel. Zoals gezegd de  boeken van J.R. Ward en de Immortals after dark series van Kresley Cole. Op dit moment ligt, Stille zonde van Karen Slaughter op het nachtkastje.

Op je website vertel je dat je vijf kinderen hebt. Lezen je dochters ook je boeken? Wat vinden ze er van?

“Ja, oudste dochter eigenlijk vanaf het begin, zij leest heel veel. Mijn op een na de oudste liet even op zich wachten, maar ik geloof dat zij nu ook om is…al is het vonnis voor wat betreft Ik ook met jou, nog niet binnen;-)
C & C zoals ik mijn 13-jarige, overigens niet identieke tantetjes noem, willen niets liever maar mogen nog niet van mama.
“Zeker als we 16 zijn, mam?” zei het ene C-tje
“Zeker omdat er ook een beetje seks in voorkomt!” zei de ander.
Er werd zoals wel vaker geen antwoord verwacht, want ze gingen gewoon weer verder met ‘Spookje spelen’ ;-)”

Kan je iets meer over je volgende boek vertellen?

“God, ik heb zoveel ideeën dat ik waarschijnlijk met twee boeken tegelijk zou kunnen gaan beginnen. Wat ik dus NIET (dit voor alle  ongeduldige, maar geweldige fans…nee, ik noem geen namen want de desbetreffende personen, weten wel wie ik hiermee bedoel 😉 ga doen! Maar ik heb voor het eerst een soort van draad, weefgetouw, wegen waar zijstraten op uitkomen, personen die elkaar kruisen, personen zoals ik die het spoor soms volledig bijster raken etc…
Kortom? Ik moet er alleen nog maar ‘even’ een vloeiend gebeuren van zien te maken en al mijn chaotische krabbels en gedachten op papier zien te krijgen…Of misschien toch iets compleet anders schrijven ;-)”

Wat is je levensmotto/favoriete spreuk?

“Karma’s a bitch!️ :-)”

Extra

Voorafgaand aan het interview vertelde Conny Regard dat ze zich bij ieder boek dat ze schrijft afvraagt of het niet te serieus is, of het wel zo grappig is als ze tijdens het schrijven vond, of de humor overkomt zoals ze het bedoelt. Haar column in De eerste X reeks was in ieder geval hilarisch.

Dit interview is gepubliceerd op Hebban.nl op