Voltooid Mariska OvermanWie bepaalt of en wanneer een leven voltooid is? Dit is een van de intrigerende vragen die Mariska Overman stelt in haar fascinerende, tweede thriller Voltooid.

Klaar

Net als in de eerste thriller van Mariska Overman is ook nu de hoofdrol voor Isabel Dieudonné. Deze voormalige rechercheur wordt door haar vroegere baas Peter Vermeer als adviseur bij een moordzaak ingeschakeld. Het moordslachtoffer is een oude man wiens lichaam in het bos is gevonden. In zijn borst is een stok gestoken waaraan bij wijze van vlag een wit doek is bevestigd. De letters op het doek vormen het woord KLAAR. De vraag is wat de dader hiermee bedoeld heeft. Is hij klaar met de oude man, dat wil zeggen kreeg hij genoeg van de man en heeft hij hem daarom vermoord? Is hij klaar met moorden? Of is dit nog maar het begin? Allemaal vragen waar Peter en zijn medewerkers graag een antwoord op zouden willen hebben.

Broer

Tijdens de speurtocht naar de dader en diens motieven wordt Isabel steeds geplaagd door herinneringen aan haar broer en de nare gebeurtenissen in de paar jaar hiervoor. Haar broer werkte ook bij de politie en heeft iets afschuwelijks gedaan voor haar. Iedere keer als Isabel onder collega’s van de politie is, voelt ze zich aangestaard door hen. Ze vindt het verschrikkelijk dat niemand wat durft te zeggen over wat er is gebeurd, maar wel blijft kijken naar haar. Het komt des te harder binnen omdat ze zelf ook nog in het reine moet komen met de daden van haar broer. Het maakt er de prille relatie tussen Isabel en Harry, een forensisch arts niet eenvoudiger op. Zeker niet als Damon, de nieuwe rechercheur ook belangstelling voor Isabel heeft.

Extra laag

Voltooid zet je aan het denken over zaken als leven, dood, zelfbeschikking en levensbeëindiging. Dit geeft deze thriller een extra laag en maakt dat het een anders dan andere thrillers wordt. Het nawoord van Mariska Overman in Voltooid is op z’n zachts gezegd bijzonder. Nog nooit zoiets gezien in een boek. Het is een mooie toevoeging die het boek iets unieks geeft en zorgt er voor dat de personages echt gaan leven. Het maakt dat je al uitkijkt naar het derde deel, want het verhaal is duidelijk nog niet af. Als lezer wil je graag weten hoe het verder gaat met Isabel, Harry en Peter wiens gezondheid niet optimaal.

Spanning

Van een iets strakkere schrijfstijl en iets meer ‘show, don’t tell’ was het boek nog beter geworden dan het nu is. Ondanks bovenstaande kritiekpuntjes is Voltooid toch prettig om te lezen. De goed opgebouwde spanning zorgt ervoor dat je het verhaal achter elkaar wilt uitlezen. Het achterliggende thema geeft het verhaal de benodigde diepgang. Kortom het is te hopen dat het derde deel rond Isabel Dieudonné snel voltooid is.

Voltooid – Mariska Overman – Crime Compagnie – ISBN 978 94 610 9286 1 – € 15,00

Voltooid is onder meer te koop bij boekhandel Van der Plas in Amsterdam-Noord.