Zonder gezicht is het debuut van de Zweedse schrijver Stefan Ahnhem die tevens scenarioschrijver is voor onder meer de Wallander-reeks.
Rechercheur Fabian Risk had zes weken vakantie om met zijn gezin te wennen aan hun nieuwe woonplaats Helsingborg, de plaats waar hij opgroeide.  Helaas komt daar niets van terecht. In Risk’s voormalige middelbare school wordt het onthande lichaam gevonden van zijn oud-klasgenoot Jörgen Pålsson. Hij was indertijd een van de grootste pestkoppen op school. Zijn slachtoffer was meestal klasgenoot Claes Mällvik, die hij met z’n vuisten in elkaar sloeg. De politie in Helsingborg opent de jacht op de dader en doet dringend een beroep op Fabian, omdat hij het slachtoffer kent. Zijn familie is hier niet blij mee, de relatie met zijn vrouw wankelt en zijn zoon trekt zich terug op zijn kamer met Metal-muziek en games.
Het lezen van Zonder gezicht lijkt op een ritje in een achtbaan. Eerst gaat de rit tergend langzaam omhoog, om daarna razendsnel omlaag en een paar keer over de kop te gaan. Uiteindelijk leg je na afloop duizelig het boek weg, nadenkend over de venijnige verrassing in de staart.
Ahnhem spaart je niet wat betreft bloederige details. Hier en daar lijkt het op effectbejag.
De oplettende lezer kan de verblijfplaats van een bepaald personage al snel raden. De spanning bestaat vervolgens uit de vraag of de politie op tijd zal komen of niet. Dit blijft knagen tijdens het lezen en zo speelt Ahnhem op geniale wijze met je.
Ongelooflijk dat dit een debuut is. Zonder gezicht is een mooie belofte voor de toekomst.

Deze recensie over Zonder gezicht van Stefan Ahnhem is gepubliceerd in BOEK nr.3 juli/augustus 2014.