bakken met haver_coverfotoIk kan het nog steeds niet geloven. Ik heb een boek geschreven! Een echt kookboek over bakken met haver, dat bij een echte uitgeverij wordt uitgegeven! In krap 4 maanden tijd heb ik ruim 60 recepten met bijbehorende tips & tricks opgeschreven, oneindig veel koekjes, cakes, taarten, scones enz. gebakken (en met het gezin, familie en vrienden ook opgegeten) en ontelbaar veel foto’s gemaakt.

Twee jaar geleden had ik dit niet kunnen bedenken. Ik was toen net begonnen met mijn ‘sugarchallenge’, 30 dagen geen suiker in welke vorm dan ook gebruiken. Al snel wist ik dat het voor mij niet bij 30 dagen zou blijven. Ik voelde mij zoveel beter dan daarvoor. Eindelijk geen last meer van grote bloedsuikerspiegelschommelingen en bijbehorende cravings. Ondanks dat de boeken die ik had gelezen over suikervrij of koolhydraatarm eten mij verzekerde dat mijn lichaam nu geen tussendoortjes meer nodig had, miste de rest van mij wel de gezelligheid die tussendoortjes, traktaties en snacks vaak met zich meebrengen. De oplossing vond ik in bakken met haver. Haver in plaats van tarwe want haver behoort tot de langzame koolhydraten en tarwe niet. Dat betekent dat het langzaam verteert en daarom geen hinderlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel geeft. Als je dit wilt uitproberen, ontbijt dan ’s ochtends eens met een kom (of als je hip wilt doen met een bowl) havermoutpap. Je hebt gegarandeerd geen hongergevoelens tot de lunch.

Maar ik dwaal af, want al deze informatie kun je over een tijdje teruglezen in mijn boek Bakken met haver, dat bij uitgeverij Aerial Media Company zal verschijnen. Ik wil je nu vertellen over hoe het is om een kookboek te schrijven. In een paar woorden: leuk, lekker, moeilijk, makkelijk, leerzaam en spannend. Het was leuk om iedere dag in de keuken te kunnen staan en te bedenken wat ik zou gaan bakken. Veel baksels waren meteen lekker, een paar hadden wat meer bak- en proefsessies nodig. De koekjes waren het makkelijkst om te bakken, maar het moeilijkst om op smaak te krijgen. Dit was het omgekeerde het geval bij de quiches en de pasteien. Ik was gewend om met mijn telefoon foto’s te maken voor de sociale media. Voor een boek kan dat helaas niet. Alle foto’s voor het boek heb ik gemaakt met een digitale spiegelreflexcamera. Dit was heel leerzaam voor mij, omdat het de eerste keer was dat ik met zo’n camera foto’s maakte. Niet de laatste keer overigens, want ik ben nog lang niet klaar met het ontdekken van al die andere handige foefjes waardoor je geweldig mooie foto’s kunt maken. Tot slot moet ik eerlijk bekennen dat ik het spannend vond om zelf een boek te maken. Met de uitgeverij had ik enkel afspraken gemaakt over het onderwerp, het aantal recepten en de deadline. De rest mocht ik allemaal zelf invullen. Deze vrijheid was heel prettig want ik heb alles kunnen doen zoals ik het had bedacht. Aan de andere kant was het ook wel spannend: zou het mij lukken om een mooi bakboek te maken met goede recepten?

Ik zal nog even moeten wachten voordat ik antwoord krijg op deze vraag. Begin januari heb ik mijn manuscript en de foto’s verstuurd naar de uitgeverij. Nu wordt er naar de tekst gekeken, daarna worden er drukproeven gemaakt. Ondertussen wordt het boek aangeboden op inkoopbeurzen voor boekhandels. En ik? Ik wacht tot de drukproeven klaar zijn! Ik ben zo benieuwd hoe het boek er uit komt te zien! Ook maak ik alvast plannen voor de promotie van Bakken met haver. Ik denk hierbij aan proeverijen bij kookwinkels en boekhandels, waar je eerst kunt proeven van al het lekkers dat je kunt maken met mijn boek en waar je vervolgens het boek kunt kopen.

Via deze website en de sociale media houd ik je (on)geregeld op de hoogte van al het nieuws rondom Bakken met haver!