Smakelijk erfgoed

Smakelijk erfgoed "Onze stroopwafels zijn inmiddels wereldwijd bekend en ze komen uit een eeuwenoude traditie van koekjes bakken in Nederland. Krakelingen, evenveeltjes, columbijntjes en heerenkoekjes, dit is een kleine greep uit de rijke oogst aan lees verder

Recept voor Haarlemmer halletjes

(uit: Algemeen huishoudelijk-, natuur-, zedekundig- en konstwoordenboek deel 2, 1778) Neemt tot een vierendeels pond tarwenmeel een pond witte poeijersuiker, twee lood boter, een vierendeel lood caneel met een weinigje lees verder

  • evenveeltjes Het Nederlandse koekjesboek

Recept voor evenveeltjes

(uit: Rijntje Biljardt, de doorveeljarige ondervinding geleerde keukenmeid, 1840) Evenveeltjes: Men neemt een kommetje meel, een kommetje boter, een kommetje gest, een kommetje korinten, een kommetje suiker, een kommetje gestampte amandelen, een kommetje melk en lees verder

Recept voor hoerenkoekjes suikervrij

Hoerenkoekjes suikervrij (naar: Aaltje, 1803) Bakt men van 2 ponden best tarwemeel, één pond boter, één pond corenten, die men wel verleezen en schoon wasschen moet, een half vierdedeelponds oranje snippers, even zooveel succade, die lees verder

  • soezen uit 1752 foto door nvds

Recept voor soezen

Soezen uit: t’Zaamenspraaken tusschen een mevrouw, banketbakker en confiturier, 1752 Een pond choes Neemd een half pintje Water en thien lood Booter. Doed het in een Pot en laat het zoo ver aan de Kook lees verder

  • suikervrije anyskoekjes Het Nederlands koekjesboek

Recept voor anyskoekjes suikervrij

Anyskoekjes: Neem daar toe een pond meel, drie vierendeel pond basterd poeijersuiker, een vierendeel schoon gemaakt anyszaad, wat, maar niet te fyn gestoten, en maak hier van deeg met eyeren, het geen men uitrold tot lees verder