Met Budget Vegan maak je met makkelijk verkrijgbare ingrediënten en handige tips meer dan 100 verrassende, smaakvolle én betaalbare gerechten. Van eenvoudige, snelle doordeweekse maaltijden tot bijzondere gerechten voor grotere groepen. Met Budget Vegan kook je duurzamer en bespaar je tijd én geld.
Ervaar het gemak van meal prepping en batch cooking; gebruik extra veel zwarte boontjes en serveer met zoeteaardappelquesadilla’s, taco’s of loaded fries. Geniet van geroosterde bloemkool (op 5 manieren!), kikkererwtenstoof, sticky aubergine met rijst of noedels en maak filotaart met spinazie, erwten & munt. Sluit een diner af met overheerlijke desserts zoals chocolademousse op basis van aquafaba.
Of je nu af en toe vegan wil eten, de volledige overstap maakt naar een plantaardig dieet of gewoon duurzamer wil eten en je hiermee bovendien geld bespaart: Budget Vegan bewijst dat plantaardige gerechten bijzonder smaakvol zijn, goed voor de portemonnee en ook nog bijdragen aan een betere wereld.
Fragment uit Budget Vegan
Millionaire’s shortbread met pindakaas
Deze interpretatie van een klassieker is schandalig lekker. Heb je geen fijne zeezoutvlokken? Dan volstaat het toevoegen van een snufje gewoon keukenzout aan de pindakaasvulling, of maal er wat grof zeezout over. Serveer het direct vanuit de koelkast.
voor 9 porties
shortbread
50 g havermout
50 g gemalen amandelen
2 el ahornsiroop (maple syrup), golden syrup of stroop
20 g plantaardige boter
topping
20 g ongezouten pinda’s
50 g kokosolie, gesmolten
2 el ahornsiroop (maple syrup), golden syrup of stroop
175 g pindakaas
100 g veganistische pure chocolade (70%)
fijne zeezoutvlokken (optioneel, zie recept-inleiding)
Bekleed een brownievorm van 20 x 20 cm met bakpapier, waarbij je twee vellen over elkaar legt in een ‘+’-vorm. Rooster de havermout licht in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf voortdurend roeren tot het een tint donkerder wordt. Giet in een kom. Herhaal met de gemalen amandelen en meng met de havermout. Rooster ten slotte de ongezouten pinda’s voor de topping op dezelfde manier en hak ze grof.
Smelt de ahornsiroop en plantaardige boter in een kleine steelpan. Roer hier de geroosterde havermout en gemalen amandelen door. Druk het havermengsel gelijkmatig in het voorbereide blik en zet in de koelkast.
Klop voor de fudgelaag de gesmolten kokosolie, ahorn- siroop en pindakaas door elkaar. Gebruik je geen zeezoutvlokken? Roer dan een mespunt keukenzout door de fudge. Giet de fudge over de shortbread-bodem en laat ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven.
Smelt de chocolade in 30 seconden in een magnetron of au bain-marie.
Giet de chocolade over de fudgelaag en strijk glad met de achterkant van een lepel, zodat het in alle hoeken komt. Bestrooi met de geroosterde pinda’s en een snufje zeezoutvlokken of gemalen zeezout.
Zet in de koelkast tot de chocolade is uitgehard en snijd het met een scherp mes in 9 vierkanten.
Budget Vegan verscheen in september 2024 bij uitgeverij Good Cook.