Het plezier van écht goed kokenMet Een ode aan groenten (voorjaar 2021) gaf Alice Zaslavsky haar visitekaartje af, en wat voor een! Het plezier spatte er van af en dat is nou precies waar het allemaal om draait in haar keuken. In Het plezier van écht goed koken laat Alice je zien hoe je elke dag, of het nou een hectische werkdag of een luie zaterdag is, met (basis)kennis en ervaring en het toepassen van de juiste technieken, geweldig eten op tafel kunt zetten.

In zes originele hoofdstukken, van ‘uit de losse pols’, ‘ontspannen koken in het weekend’ tot en met ‘make-over van restjes’ en ‘serieus zalige zoetigheden’ heb je een masterclass in handen om niet alleen het plezier achter het fornuis te ervaren maar ook om je kennis omtrent smaakcombinaties en technieken te verbeteren. Daarnaast krijg je ook nog allerhande tips & trucs en bonusrecepten mee.

Maak in een handomdraai een venkel & citrussalade met een rokerige dressing van lente-ui en krijg meteen de tip mee hoe je deze salade in een winterse variant op tafel kunt zetten. Of serveer een Indiase curry van aardappel en palak (spinazie) en krijg tijdens het bereiden de shortcuts en mogelijke toevoegingen mee om de maaltijd te verrijken. Met Het plezier van écht goed koken levert Alice Zaslavsky wederom een spektakelstuk af.

Het plezier van écht goed koken van Alice Zaslavsky verscheen in januari 2023 bij uitgeverij Good Cook.

recept

Humba-baba ganoush

Voor 4 tot 6 personen als een dip, voorgerecht of als onderdeel van een hoofdgerecht

Ingrediënten

humba-baba ganoush
250 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt
2 vellen gedroogde kombu (bruin zeewier, optioneel, maar goed als je je opgeblazen voelt)
2 – 3 middelgrote aubergines, hoe glanzender hoe beter
1 grote handvol bladpeterselie, grof gehakt
1 grote handvol koriander, grof gehakt
4 tenen knoflook, gepeld
sap van 2 citroenen
60 ml extra vierge olijfolie, plus extra
2 el tahin
1 el zeezoutvlokken
1 tl gemalen koriander
½ tl gemalen komijn
¼ tl zoet gerooktpaprikapoeder, plus extra
1 – 2 ijsblokjes

ingelegde roze bloemkool
1 bloemkool, gewassen, gedroogd en in roosjes gesneden
1 middelgrote rode biet, geschild en grof gehakt
½ tl karwijzaad (optioneel, maar voortreffelijk)
2 laurierbladeren
250 ml wittewijnazijn of appelciderazijn
4 – 5 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
3 el zeezoutvlokken
1 tl fijne kristalsuiker

voor erbij
peterselie, grof gehakt
koriander, grof gehakt
granaatappelpitjes
falafel
zachte pitabroodjes

Bereiding

Giet de geweekte kikkererwten af, doe ze in een grote pan, giet hier 3 liter water bij en voeg de kombu toe, als je die gebruikt, maar geen zout! Breng het water aan de kook en kook de kikkererwten ongeveer 1 uur en 30 minuten. Giet de kikkererwten af als ze zo zacht zijn dat je ze kunt fijnknijpen tussen je vingers, verwijder de kombu en laat de kikkererwten iets afkoelen. Ik pel de kikkererwten graag op dit punt om de gladst mogelijke hummus te krijgen. Het is ook helemaal goed als je deze stap overslaat. Ik vraag al veel van je.

Rooster de aubergines boven een gaspit op het fornuis terwijl de kikkererwten zachtjes koken, of grill de aubergines op matig vuur op de barbecue 30 tot 45 minuten. Draai ze geregeld tot ze aan alle kanten zwart en in het midden geheel zacht zijn. Of leg de aubergines bij wijze van alternatief op een rooster op een braadslede. Rooster ze ongeveer een uur in een op 200 °C voorverwarmde oven, tot de schil geblakerd is en ze als je erin prikt meer op een ballon dan een aubergine lijken. Laat de aubergines afkoelen tot ze koud genoeg zijn om beet te pakken. Leg ze hiervoor in een schone gootsteen zodat er veel drab uit kan druipen die anders de baba veel te waterig zal maken.

bereiding ingelegde bloemkool

Maak de ingelegde bloemkool. Breng goed gezouten water aan de kook in een grote pan. Kook de bloemkoolroosjes en rode biet 3 minuten tot ze iets zachter zijn. Giet de bloemkool en de rode biet af, bewaar hierbij 750 ml van het nu roze gekleurde water. Verdeel de bloemkool en de rode biet over twee gesteriliseerde potten die ieder een inhoud van ongeveer 300 ml hebben. Strooi het karwijzaad in de potten. Leg in iedere pot een laurierblad. Schenk het bewaarde roze water terug in de pan. Voeg de azijn, knoflook, zeezoutvlokken en kristalsuiker toe en breng de inmaakvloeistof aan de kook. Schenk de inmaakvloeistof over de bloemkool en de rode biet tot ze onderstaan. Sluit de potten af. Kook nog wat azijn als er niet genoeg vloeistof is en schenk hem in de potten.

De bloemkool en rode biet zullen na een dag ronddobberen in de inmaakvloeistof nog beter smaken. Ze zijn een maand houdbaar in de koelkast.

bereiding humba-baba ganoush

Schep het vruchtvlees van de aubergine in een keukenmachine. Voeg de kikkererwten en de overige ingrediënten toe (inclusief de ijsblokjes) en maal tot een gladde en fluweelzachte humba-baba ganoush. Voeg meer olijfolie toe als je hem nog romiger wilt. Proef of de humba-baba ganoush op smaak is. Serveer de humba-baba ganoush met de ingelegde bloemkool en rode biet, bladpeterselie, koriander, granaatappelpitjes, falafel en zachte pitabroodjes om het compleet te maken. De humba is ongeveer een week houdbaar in een luchtdicht afgesloten vershouddoos in de koelkast. Schenk een laagje olijfolie op de humba om te zorgen dat hij niet kan uitdrogen. Roer hem goed voordat je hem serveert.