Kook dit boek van Molly Baz is een door en door modern kookboek om een betere, inventieve en creatieve thuiskok te worden en biedt smaakvolle gerechten die iedereen kan maken.
Receptontwikkelaar en voormalig Bon Appétit-ster Molly Baz geeft een opwindende spoedcursus in de basisprincipes van koken. Met de ‘7 gouden regels’ – o.a. hoe je gerechten op smaak kan brengen, dat textuur en perfect uitgevoerde kooktechnieken alles bepalend zijn – kook je moeiteloos door alle 95 recepten heen en blijf je deze herhalen.
De recepten in Kook dit boek zijn een aantrekkelijke mix van eenvoudige, informele maar restaurantwaardige ‘cheffy’ gerechten. Met de diverse QR-codes heb je direct toegang tot instructievideo’s over de wat lastigere kooktechnieken.
Ga aan de slag en kook dit boek stuk: van voorgerecht tot en met desserts. Gegrilde aubergines met gepekelde rozijnen in basilicumdressing, langzaam gegaarde kip met geplette aardappeltjes, piri-piri en aioli, krokante botergarnalen, salade met halloumi, perzik en tomaat of maak de overheerlijk miso-appeltaart. Met vele basisrecepten voor diverse dressings, sauzen, condimenten, inmaakrecepten en meer. Kortom: kook dit boek stuk!
Kook dit boek van Molly Baz verscheen in november 2021 bij uitgeverij Good Cook.
Recept
Fancy Franse eiersalade
voor 4 personen
Mijn versie bevat eieren die 10 minuten hebben gekookt, met eidooiers die perfect hardgekookt zijn en op geen enkele manier lijken op de verschrikkelijke, te lang gekookte eidooiers die zich vaak in eiersalades bevinden. De eieren zijn in stukken gescheurd, gemengd met een heldere dressing met mosterd en extra lekker dankzij een mix van kruiden.
Dit alles levert een eiersalade op die lekker is als je hem op toast of tussen een broodje serveert en als je hem op geroosterde groente schept.
ingrediënten
12 eieren (L)1 el grove mosterd
1½ tl dijonmosterd
3 el wittewijnazijn
120 ml extra vierge olijfolie
8 augurken
1 el kappertjes, uitgelekt
30 g gemengde verse kruiden zoals dille, peterselie, bieslook, dragon, basilicum, munt
zeezout en versgemalen zwarte peper
bereiding
① Kook de eieren:
Breng in een grote pan water aan de kook.
Laat met een schuimspaan 12 eieren zakken in de pan en stel de kookwekker in op 10 minuten.
Vul intussen een kom met ijswater. Leg de eieren in het ijsbad, zodra ze gekookt zijn en laat ze minimaal 5 minuten liggen om het kookproces te stoppen.② Maak de dressing:
Klop in een middelgrote kom 1 eetlepel grove mosterd, 1½ theelepel dijonmosterd en 3 eetlepels wittewijnazijn door elkaar. Schenk in een dun straaltje, langzaam, al kloppende, 120 ml extra vierge olijfolie erbij tot de dressing dik en geëmulgeerd is.
Hak 8 augurken en 1 eetlepel kappertjes in stukken. Roer ze door de dressing.③ Zet de salade in elkaar en serveer:
Pel de afgekoelde eieren, hak of scheur ze in eenhapsstukken. Spatel ze voorzichtig door de dressing. Breng de salade op smaak met veel zeezout en zwarte peper.
Hak 30 gram gemengde kruiden grof of scheur ze in stukken en spatel ze voorzichtig door de salade.
Kies zelf waar je de eiersalade op of bij wilt serveren. Hij smaakt vrijwel overal goed bij en op.