MocktailsCocktails zonder alcohol worden steeds populairder en verfijnder. We drinken graag elegante en verrassende cocktails maar de katers kunnen we missen als kiespijn. Met Mocktails van Jassy Davis kan iedereen aan de slag: van geheelonthouder tot cocktailliefhebber die op z’n tijd een drankje zonder alcohol prefereert.

Welke ingrediënten heb je nodig voor een goede mocktail? Maak je eigen siropen, gebruik smaakmakers als vijfkruidenpoeder, lavendel of tamarinde. Maak cordials door het weken of eenvoudig mengen van vruchten of andere aromatische producten met water. Gebruik theesoorten als lapsang souchong en matcha, en ontdek dat oranjebloesemwater een fantastische smaakmaker is voor diverse mocktails.

Ga aan de slag en maak een matcha-mojito of een citroen-munt-fizz. Trakteer je vrienden op een Spritz di Birra op een zomerse avond. Maak een hartverwarmende eierpunch in de winter of schenk een pitch margarita met komkommer en jalapeño om je verjaardag te vieren. Proost!

Mocktails van Jassy Davis verscheen in juni 2021 bij uitgeverij Good Cook.

Recept

Cream Soda met frambozen en tijm

Voor 1 persoon

Ingrediënten
45 ml frambozen-tijm-cordial (zie hieronder)
125 ml licht bruisend water, gekoeld
20 ml slagroom, niet opgeklopt
paar frambozen en 1 takje tijm, ter garnering

Vul een highballglas met ijs, schenk de frambozen-tijm-cordial erbij. Schenk hier het gekoelde bruiswater bij. Schenk de room over de achterkant van een barlepel in het glas, roer voorzichtig het bruiswater en de room door elkaar maar laat de siroop met rust. Je zou een witte laag moeten krijgen die drijft op een donkerroze laag frambozen-cordial. Laat een paar frambozen in het glas glijden en steek een klein takje tijm in het glas ter garnering.

Frambozen-tijm-cordial

Voor 250 ml

Ingrediënten
500 g frambozen
2 el verse tijmblaadjes
120 ml koud water
100 g suiker
1 tl vers citroensap

Doe de frambozen en tijmblaadjes in een grote pan. Voeg het water toe en zet de pan op middelhoog vuur. Verwarm het frambozenmengsel, roer geregeld, tot het gaat borrelen. Kijk uit dat het niet overkookt. Draai het vuur een beetje lager. Laat het frambozenmengsel 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe, tot de vloeistof is ingedikt.

Zet een warmtebestendige, fijnmazige zeef op een warmtebestendige kan. Schenk de frambozenvloeistof in de zeef. Schraap en roer het frambozenmengsel met een houten lepel tot alleen de frambozenpitjes en tijmblaadjes over zijn in de zeef en de kan een felroze vloeistof bevat. Schenk het sap in een schone pan en voeg de suiker toe.

Zet de pan op laag vuur en verwarm het frambozensap voorzichtig, al roerend, 2 tot 3 minuten tot de suiker is opgelost. Roer het citroensap erdoor, schenk de cordial in een gesteriliseerde fles of pot en sluit af. De frambozen-tijm- cordial is 4 weken houdbaar in de koelkast.