no waste groentenHaal alles uit groenten! Nog steeds verspillen we te veel voedsel. Een te royale inkoop, verwarring over tht-data, het incorrect bewaren van voedsel of een niet zo frisse aanblik zijn allemaal redenen om goede ingrediënten weg te doen. Met no waste GROENTEN van Sophie Gordon krijg je niet alleen fantastische vegan recepten met groenten (en fruit) in de hoofdrol maar gebruik je alles van de groenten, van wortel tot loof, met verrassende bewaar- en anti-verspillingstips.

Begin bij het begin en deel het jaar op in zes seizoenen, van het prille voorjaar tot en met hartje winter; zo ben je je veel bewuster van wat er in overvloed, of juist weer op z’n retour is. Per seizoen krijg je overzicht van welke groente- en fruitsoorten, maar ook kruiden, op hun best zijn en niet alleen dat: ook voordeliger voor de portemonnee zijn.

Van de venkelknol haal je voortaan het groen af voor de venkelthee en ontdek dat overgebleven venkel geweldig is om mee te trekken in bouillon. Maak een salade van venkel met koolrabi of eet gnocchi met pesto en geroosterde venkel. Ontdek dat je veel meer kan doen met selderijknol en maak zes verschillende gerechten: o.a. in z’n geheel geroosterd, door de risotto met walnoten of gebakken als steak met chimichurri.

No waste GROENTEN van Sophie Gordon verscheen in oktober 2022 bij uitgeverij Good Cook.

recept

Knoflookrijst met gekaramelliseerde uien en paddenstoelen

Voor 2 personen

Ingrediënten

1 tot 2 el kokosolie
5 tot 6 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
ongeveer 250 g rijst naar keuze (zilvervliesrijst, witte, rode, zwarte of wilde rijst)
sap en geraspte schil van 1 citroen
2 middelgrote uien, in parten
ongeveer 500 g paddenstoelen naar keuze, gemengd of één soort, gescheurd of grofgehakt
2 el balsamicoazijn (kokos-aminos is hier ook een goed alternatief)
ongeveer 2 el verse tijm
snuf chilivlokken
zout en peper

bereiding

Verwarm ½ tot 1 eetlepel kokosolie in een steelpan op laag vuur. Bak de knoflook ongeveer een minuut en roer continu om te voorkomen dat de knoflook verbrandt. Bak de rijst even mee.

Giet ongeveer 1 tot 1,5 liter water in de pan en voeg een flinke snuf zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur lager en leg een deksel op de pan. De kooktijd varieert afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt. Zwarte, rode en zilvervliesrijst hebben een langere kooktijd. Houd idealiter de deksel op de pan tot de rijst gaar is. Kook de witte rijst 12 tot 15 minuten, de zilvervliesrijst ongeveer 30 minuten en de rode of zwarte rijst 35 tot 40 minuten. Zodra de rijst gaar is, zit er weinig tot geen water meer in de pan. Haal de pan van het vuur, laat de rijst een paar minuten staan, voeg het sap en de geraspte schil van de citroen toe en roer de rijst met een vork los.

Verwarm 1 eetlepel kokosolie in een grote koekenpan of wok, terwijl de rijst kookt. Bak de uienpartjes een paar minuten tot ze geurig en verkleurd zijn. Voeg een scheut water toe en bak de paddenstoelen een paar minuten mee. Roer de balsamicoazijn, tijm en chilivlokken door de paddenstoelen en breng ze op smaak met zout en peper. Blijf de paddenstoelen bakken, laat de vloeistof inkoken tot de uien en paddenstoelen na 12 tot 15 minuten zacht worden en karamelliseren. Breng ze indien nodig opnieuw op smaak met zout en peper.

Verdeel de rijst over borden en schep de gewenste hoeveelheid paddenstoelen op de rijst. Bestrooi de rijst en paddenstoelen met chilivlokken, tijm of andere kruiden en geniet ervan.

No waste tips

Iedere soort paddenstoel is geschikt voor dit gerecht. Het is lekker om er meerdere soorten van te gebruiken, maar kijk eerst wat je in huis hebt of welke soort in het seizoen is. Het is een eenvoudig gerecht dat vol van smaak en snel te bereiden is, zonder dat je er iets voor hoeft te laten. Je kunt iedere rijst gebruiken die je maar wilt, zodat je het meeste haalt uit wat er in je keukenkast staat.