Een ode aan groentenEen ode aan groenten van Alice Zaslavsky is niet zomaar een kookboek over groenten, het is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren zijn veel groenten ook geschikt om te konfijten, schroeien, roosteren, frituren, stoven of karamelliseren.

Niet alleen het toepassen van diverse bereidingswijzen levert verrassende resultaten op, ook kennis over smaakcombinaties. Rode biet past perfect bij daikon, citrus of walnoten. Combineer prei met ansjovis of karwijzaad of venkel met sinaasappel en Parmezaan. De innovatieve recepten zijn maakbaar voor iedereen en overheerlijk: radijsjes uit de oven met kruidenboter of raapjes in cider met een crumble van zuurdesembrood. Serveer geroosterde radicchio met een dressing van kappertjes en zure kersen of broccolisteaks met tkemali.

Een ode aan groenten is een standaardwerk dat bewaar- en conserveertips geeft en voorziet in handige weetjes en adviezen van bekende chef-koks. De recepten uit Een ode aan groenten zijn niet allemaal vegetarisch maar zijn makkelijk te transformeren zodat iedereen kan meegenieten: van aardpeer tot en met zoete aardappel.

Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky verscheen in februari 2021 bij uitgeverij Good Cook.

Recept

Fattoush-salade met pita

Voor 4 personen

Ingrediënten
125 ml extra vierge olijfolie
60 ml citroensap, plus citroenparten om erbij te serveren
3 tenen knoflook, geplet
6-8 tomaten in verschillende vormen en maten, in plakjes
3-4 snackkomkommers, grofgehakt (of fijngeschaafd op de mandoline, als je zin hebt)
1 rode paprika, gesneden
1/2 rode ui, gesnipperd
1/8 tl gemalen sumak
1 el peterselie, fijngehakt
1 el munt, fijngehakt

Knapperige pita
4 kleine pitabroodjes of 2 grote pitabroodjes, in driehoeken
2 el olijfolie

Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Meng de extra vierge olijfolie, het citroensap en de knoflook in een kom door elkaar om een dressing te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Leg zoveel mogelijk tomaat en snackkomkommer op een schaal, samen met de rode paprika en rode ui. Bestrooi met de sumak, besprenkel met 60 ml dressing en laat even staan zodat de smaken kunnen mengen.

Haal voor de knapperige pitabroodjes de pitadriehoeken door de olijfolie, verspreid ze over een bakplaat en bak ze in 10 minuten goudbruin en krokant. Leg de pitadriehoeken op de schaal. Bestrooi met verse peterselie en munt en dien meteen op. Geef de citroenparten en dressing er apart bij.

Tip Pitabroodjes kun je dichter bij de houdbaarheidsdatum vaak kopen met korting. Pak je voordeel en gooi ze in de diepvries om ze te gebruiken voor dit recept, of bak ze gewoon zoals hierboven aangegeven en serveer met wat voor romige zaligheden je ook in de koelkast hebt staan.

Shortcut Rooster de hele pitabroodjes in je broodrooster, om ze vervolgens te verkruimelen in kleinere stukjes en serveer ze bij de fattoush.