soep bouillon broodSoep als starter van een diner, als hoofdmaaltijd, als opkikker tussendoor: soep is ideaal en lekker voor elke gelegenheid. Verwarmend, energieopwekkend, vullend of juist fris: met soep kun je alle kanten op. Van klassiekers als soup au pistou en vichyssoise tot minder bekende combinaties als soep van geroosterde pastinaak met cannellinibonen, salie en knoflook of een gekoelde komkommersoep met dragon.

Soep Bouillon Brood. van Rachel Allen is ingedeeld op de 4 seizoenen. Ook hoofdstukken als garnituur & bijgerechten – denk aan knoflooksoldaatjes, venkelolie of knapperige boerenkoolchips -, verrassende broodrecepten als begeleider van soep en het zelf maken van de basis, namelijk 13 recepten voor bouillons, ontbreken niet. Bovendien krijg je tips over specifieke ingrediënten, apparatuur en het invriezen van soep en bouillons.

Ga aan de slag en maak diverse (internationale) soepen als Mediterrane vissoep met rouille, goulashsoep met zoete aardappel en rundvlees of soep met aubergine, harissa en kikkererwten. Serveer daarbij sodabrood, gevuld brood met kaas en walnoot of boekweitscones. Met Soep Bouillon Brood. varieer je elke keer weer.

Soep Bouillon Brood. van Rachel Allen verscheen in maart 2022 bij uitgeverij Good Cook.

recept

Franse uiensoep met gruyèretoast

Voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

1,5 kg uien
50 g boter
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl fijngesneden tijm
250 ml droge witte wijn
1,5 l runder- of kippenbouillon
zout en versgemalen peper

Ter garnering
6 sneetjes stokbrood, 1 cm dik, geroosterd
125 g gruyère of een vegan variant, geraspt

bereiding

Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de uienringen toe, breng ze op smaak met zout en peper en roer goed. Bak de uienringen 60 tot 70 minuten op laag vuur, zonder deksel en roer regelmatig door. De uienringen zullen in kleur van bleek naar bruin gaan, maar ze mogen niet verbranden. Ik gebruik een houten spatel om ongeveer iedere 5 minuten over de bodem van de pan te schrapen zodra de uienringen gaan karamelliseren.

Voeg een paar minuten voordat de uienringen klaar zijn de knoflook toe. Voeg de tijm en witte wijn toe zodra de uien intens gekaramelliseerd zijn en verwarm alles een paar minuten. Schenk de bouillon erbij, breng de soep op smaak met zout en peper en breng hem aan de kook. Zet het vuur laag, kook de soep 15 minuten onafgedekt en breng hem opnieuw op smaak.

Schep de soep in ovenbestendige, diepe kommen, leg een sneetje geroosterd stokbrood op de soep en bedek het brood royaal met geraspte kaas. Zet de kommen onder een hete, voorverwarmde grill of in een hete oven tot de kaas gesmolten en goudkleurig is. Serveer de soep direct (maar pas op, de kom zal zeer heet zijn). Het is gebruikelijk om de soep op het laatst onder de grill te zetten, zodat de kaas die van het stokbrood valt heerlijk in de soep smelt. Je kunt als alternatief de gruyèretoast afzonderlijk roosteren onder de grill en op de soep leggen zodra je de soep serveert.