Het Tasty Studentenkookboek is het perfecte boek voor elke studentenkeuken en iedereen die voor het eerst op kamers gaat. Leer de basics met deze 75 vrolijke, snelle en makkelijke recepten, en ontdek handige kitchen skills zoals je vriezer bevoorraden, gezond en gevarieerd ontbijten en hoe je die favoriete recepten van thuis nu ook zelf kunt maken. Zelf koken? Zo gecheft, you can do this!
Tasty is hét online foodplatform. Het geheim achter dit succes? Een combi van eenvoud, makkelijk en snel, plus een grote dosis guilty pleasure.
Het Tasty Studentenkookboek. Bijna volwassen van Tasty verscheen in juni 2021 bij uitgeverij Kosmos.
Recept
nacho’s al pastor van de bakplaat
voor 4 tot 6 personen
Traditioneel wordt ‘al pastor’ bereid door het vlees uren aan een spit
te laten draaien. Vervolgens wordt na bestelling een stuk afgesneden.
Als je echter het vlees kort schroeit in de pan en net zo kort laat prut-
telen in een pittige, zoete saus zal niemand erachter komen dat je
een shortcut hebt genomen. De al pastor in deze nacho’s worden
op warme tortillachips geschept, bedekt met een draderige kaassaus
en bestrooid met knapperige toppings. Bereid de al pastor en de
kaassaus van tevoren zodat je de illusie van moeiteloos in stand kan
houden.
1 el olijfolie
500 g karbonade zonder bot, bijvoorbeeld filetlapjes
zout en versgemalen zwarte peper
8 plakken makkelijk smeltende geraspte kaas, zoals gruyère, cheddar of jong belegen
115 g gesneden groene chilipepers uit blik, of vervang door groene chilipepers (bijvoorbeeld jalapeño) uit pot of blik en snijd ze zelf in blokjes
60 ml volle melk
200 g chipotle pepers in adobo-saus uit pot
225 g ananasstukjes uit blik
1 teen knoflook, gekneusd
½ el gedroogde oregano
1 tl komijnzaad, gemalen
350 g tortillachips
400 g (1 blik) borlottibonen, uitgelekt en afgespoeld
4 radijsjes, in dunne plakjes
2 lente-uien, in dunne ringen
10 g verse koriander, grofgehakt
Bereiding
1 Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor
tot 200 °C.
2 Verwarm de olijfolie in een grillpan of middelgrote koekenpan op matig
hoog vuur. Bestrooi de karbonade aan beide kanten flink met zout en
peper. Leg het vlees in de grillpan en schroei het ongeveer 7 minuten tot
de onderkant op sommige plekken geblakerd is. Keer het vlees en gril de
andere kant 7 minuten tot het vlees geheel gaar is. Schep het vlees uit
de pan en laat het 10 minuten rusten op een schone snijplank.
3 Meng intussen in een kleine steelpan op matig laag vuur de kaas met
de groene chilipepers en de volle melk. Verwarm de melk ongeveer
5 minuten, roer geregeld, tot de kaas volledig is gesmolten en een
samenhangende saus is ontstaan die doet denken aan kaasfondue.
Draai het vuur tot de laagste stand om de saus warm te houden.
4 Snijd het varkensvlees in de lengte in repen van ½ cm dik en hak de
repen grof in stukken van 2½ tot 5 cm. Meng het varkensvlees met de
chipotle pepers in adobosaus, de ananas, knoflook, oregano, komijn,
zout, peper en 120 ml water in een middelgrote pan op matig vuur. Kook
de saus zachtjes ongeveer 10 tot 12 minuten, roer geregeld, tot het
vlees bedekt is met een dikke saus en het grootste deel van de vloeistof
ingekookt is.
5 Verspreid intussen de tortillachips over een bakplaat met opstaande rand
en verdeel de borlottibonen erover. Bak de chips en bonen ongeveer
10 minuten tot de chips licht geroosterd zijn en de bonen iets gedroogd
en gescheurd zijn. Schep het varkensvleesmengsel erop en schenk
overal de kaassaus over. Garneer de nacho’s al pastor met plakjes radijs,
lente-ui en korianderblaadjes.