Iedereen gebruikt wel eens tomaten uit blik. Zeker buiten het seizoen als het tomatenaanbod net wat minder smaakt dan in de zomer. Sterker nog: dit conservenwonder geniet vaak de voorkeur boven verse tomaten. Tinned Tomatoes laat in 100 recepten zien hoe veelzijdig koken is met tomaten uit blik.
Neem een blik tomaten en je hebt de basis voor een smakelijke maaltijd. Geniet van eenpansgerechten zoals een visstoofpotje of paella met kip, chorizo & garnalen. Maak vegetarische gerechten zoals kruidige pie met paddenstoelen of gevulde koolrolletjes. Ontdek naast de bolognese, nog veel meer pastasauzen: puttanesca, arrabbiata of all’amatricana. Maak lekkere snacks zoals hummus met tomaat of pan con tomate.
Tinned Tomatoes biedt niet alleen (internationale) receptuur maar geeft ook de basis: maak je eigen ketchup, salsa, curry- en barbecuesaus. Bovendien zie je in een oogopslag of een gerecht gluten- of zuivelvrij is, vegetarisch of vegan en of het geschikt is om in grote porties te maken dan wel in te vriezen. Verruim je blik met Tinned Tomatoes!
Fragment uit Tinned Tomatoes
Eenvoudige kip tikka masala
Volgens vele polls op Snapchat is kip tikka masala een van de favoriete maaltijden in Groot-Brittannië. Je kunt mijn simpele variant van deze populaire curry in minder dan 45 minuten in elkaar draaien. Alhoewel kip tikka masala zijn wortels heeft in de Indiase keuken, wordt aangenomen dat het gerecht zijn oorsprong vindt in Groot-Brittannië dankzij de immigrantengemeenschap uit Zuid-Azië. Voel je vrij om de curry te serveren bij al je favoriete Indiase bijgerechten en smaakmakers. Ik ben geneigd te gaan voor witte rijst en naan.
voor 4 personen
1 el zonnebloemolie of een andere olie
2 uien, gesnipperd of in ringen
2 tenen knoflook, geperst of geraspt
5 cm verse gember, geraspt
6 kippendijfilets of 3 tot 4 kipfilets,
in blokjes
4 el tikka masala pasta (glutenvrij,
indien nodig)
1 blik à 400 g tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
150 ml room
erbij
gekookte witte rijst of naan (optioneel)
chutneys naar keuze
handvol koriander (optioneel)
Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de uien op laag vuur 10 tot 12 minuten tot ze zachter zijn. Roer de knoflook en gember erdoor, bak ze 1 minuut mee en voeg de blokjes kip toe. Bak de kipblokjes tot ze beginnen te verkleuren.
Roer de tikka masala pasta erdoor, bak een paar minuten mee en voeg de tomatenblokjes, een half blikje water en de tomatenpuree toe. Stoof de kip tikka masala 15 tot 20 minuten, tot de saus ingedikt is en de kip door en door gaar is.
Schenk de room erbij, breng de saus aan de kook en haal de pan van het vuur.
Strooi de gescheurde korianderblaadjes over de curry, als je die gebruikt. Serveer de curry met witte rijst of naan en wat chutneys erbij.
bewaren
Je kunt deze curry een paar dagen in de koelkast bewaren of maximaal 3 maanden in de vriezer. Voeg van tevoren geen room toe aan de curry als je hem ingevroren gaat bewaren. Wanneer je de curry wilt opdienen, ontdooi je de curry als hij bevroren is en warm je hem op tot hij door
en door gloeiendheet is. De keukenthermometer zou 70 °C moeten aanwijzen. Roer de room erdoor voordat je de curry serveert.
Tinned Tomatoes verscheen in oktober 2024 bij uitgeverij Good Cook.