Portfolio
Mijn meest recente vertalingen
Hieronder vind je een overzicht van mijn vertalingen uit 2024. Het meest recente boek, Pizza volume 01 van Tom Gozney, vind je nog niet in deze lijst omdat het in de loop van 2025 zal verschijnen.
Iedereen gebruikt wel eens tomaten uit blik. Zeker buiten het seizoen als het tomatenaanbod net wat minder smaakt dan in de zomer. Sterker nog: dit conservenwonder geniet vaak de voorkeur boven verse tomaten. Tinned Tomatoes laat in 100 recepten zien hoe veelzijdig koken is met tomaten uit blik.
Mode, sport, cultuur en geschiedenis komen samen in dit geïllustreerde koffietafelboek. Van elk model wordt de culturele en historische relevantie belicht met mooie foto’s, context en technische specificaties.
A Very Vegan Christmas biedt dé oplossing voor het jaarlijkse vraagstuk: ‘wat eten we met Kerst?’ Met de recepten uit dit feestelijke kookboek krijg je iedereen blij aan tafel.
CDMX is de viering van het eten in Mexico-Stad en de gerechten waarmee Rosa Cienfuegos is opgegroeid. Maak kennis met gerechten die de chilangos (inwoners) zelf maken of halen bij de diverse streetfoodzaken, markten, restaurants en cafés.
Curriculum vitae
Sinds 2003 werk ik als freelancer in de boekenbranche. Onder mijn opdrachtgevers bevinden zich uitgeverijen, boekhandels, auteurs en culturele organisaties. Ik heb met plezier de meest uiteenlopende opdrachten uitgevoerd tot tevredenheid van de opdrachtgevers. Zoals het het vertalen van culinaire en andere non-fictie boeken voor uitgeverijen, het schrijven van webteksten voor uitgeverijen, het maken van leesrapporten voor uitgeverijen, het schrijven van recensies en het opzetten van een culinaire website en bijbehorende community
Hieronder vind je een selectie van opdrachten vanaf 2003 tot nu.
Vertalingen
maart 2016 – heden: vertalen van culinaire en andere non-fictie boeken voor onder meer de uitgeverijen Good Cook, Kosmos, Orlando, Becht en Park uitgevers.
Culinair
februari 2020 – september 2020: bakken, schrijven en fotograferen voor mijn derde boek Het Nederlandse koekjesboek
mei 2019 – december 2019: organiseren van proeverijen in circa 25 Nederlandse boekhandels ter promotie van mijn tweede boek
maart 2018 – april 2019: bakken, schrijven en fotograferen voor mijn tweede boek Natascha bakt
april 2017 – december 2017: organiseren van proeverijen in circa 20 Nederlandse boekhandels ter promotie van mijn eerste boek
september 2016 – januari 2017: bakken, schrijven en fotograferen voor mijn boek Bakken met haver
maart 2016 – heden: vertalen van culinaire en andere non-fictie boeken
juni 2014 – februari 2016: de portal Culinair opzetten en beheren voor boekencommunity Hebban.nl, inclusief opbouw netwerk en communicatie met auteurs, recensenten en uitgeverijen
Websites
juni 2014 – november 2016: artikelen, recensies en interviews schrijven voor boekencommunity Hebban.nl, met name in de genres culinair en feelgood
november 2008 – heden: redactiewerkzaamheden voor het online Cultureel Woordenboek, waaronder het schrijven van lemma’s voor de hoofdstukken Geschiedenis, Literatuur, Muziek en Religie, het plaatsen, aanvullen en corrigeren van lemma’s, en het onderhouden van de sociale media accounts
april 2003 – heden: websites updaten, adviseren over internetstrategie, content plaatsen, artikelen en blogposts schrijven en plaatsen voor onder meer Ambo Anthos, Lieneke Dijkzeul en boekhandel Van Noord
Lezen, schrijven en adviseren
september 2013 – december 2019: leesrapporten schrijven voor uitgeverij Orlando en uitgeverij A.W. Bruna, vooral over feelgoodromans en thrillers
januari 2011 – heden: auteurs adviseren over hun manuscript door middel van een leesrapport en het redigeren van manuscripten, onder meer voor Marieke Frankema en Nico de Beer
januari 2010 – december 2016: recensies schrijven, onder andere voor het tijdschrift BOEK en Crimezone/Hebban.nl
Mijn CV tot 2003 in een notendop
Na het afronden van mijn letterenstudie aan de universiteit van Utrecht in 1994 heb ik verschillende commerciële functies gehad in (internet)boekhandels en bij een uitgeverij. Ondertussen volgde ik cursussen op het gebied van verkoop en marketing, waaronder NIMA-A en NIMA-B. Daarnaast heb ik een bureauredactieopleiding met succes afgerond, evenals een cursus Dreamweaver. Om de fijne kneepjes van het interviewen te leren, bezocht ik een masterclass Interviewen.