Portfolio

Het Nederlandse koekjesboekNieuws

Zaterdag 10 oktober 2020 verscheen Het Nederlandse koekjesboek bij uitgeverij Het Zwarte Schaap. In mijn derde bakboek vind je bijna 40 recepten voor koekjes die afkomstig zijn uit Nederlandse kookboeken uit de periode 1500 – 1900. Alle recepten zijn door mij bewerkt en voorzien van oventemperatuur en baktijd. De foto’s zijn net zoals bij mijn vorige boeken ook door mij gemaakt.
Er zijn recepten voor bekende koekjes zoals krakelingen, dunne en dikke wafels, spritsen en moppen maar ook voor in de vergetelheid geraakte koekjes zoals frederikjes, montfoortjes en colombijntjes.
Deze keer zijn de recepten niet suiker- en tarwevrij omdat ik voor dit boek zo dicht mogelijk bij de originele recepten wilde blijven. Hier heb ik recepten geplaatst van suiker- en tarwevrije versies.

Het Nederlandse koekjesboek is te koop/bestellen bij (internet)boekhandels, bijvoorbeeld bij boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord.

Curriculum vitae

Sinds 2003 werk ik als freelancer in de boekenbranche. Onder mijn opdrachtgevers bevinden zich uitgeverijen, boekhandels, auteurs en culturele organisaties. Ik heb met plezier de meest uiteenlopende opdrachten uitgevoerd tot tevredenheid van de opdrachtgevers. Zoals het schrijven van webteksten voor uitgeverijen, het maken van leesrapporten voor uitgeverijen, het schrijven van recensies, het opzetten van een culinaire website en bijbehorende community, het vertalen en redigeren van kookboeken.
Hieronder vind je een selectie van opdrachten vanaf 2003 tot nu.

Culinair

februari 2020 – september 2020: bakken, schrijven en fotograferen voor mijn derde boek Het Nederlandse koekjesboek
mei 2019 – december 2019: organiseren van proeverijen in circa 25 Nederlandse boekhandels ter promotie van mijn tweede boek
maart 2018 – april 2019: bakken, schrijven en fotograferen voor mijn tweede boek Natascha bakt
april 2017 – december 2017: organiseren van proeverijen in circa 20 Nederlandse boekhandels ter promotie van mijn eerste boek
september 2016 – januari 2017
: bakken, schrijven en fotograferen voor mijn boek Bakken met haver
maart 2016 – heden: kookboeken vertalen voor onder meer de uitgeverijen Orlando, Becht, Nieuw Amsterdam en Good Cook
juni 2014 – februari 2016: de portal Culinair opzetten en beheren voor boekencommunity Hebban.nl, inclusief opbouw netwerk en communicatie met auteurs, recensenten en uitgeverijen

Websites

juni 2014 – november 2016: artikelen, recensies en interviews schrijven voor boekencommunity Hebban.nl, met name in de genres culinair en feelgood
november 2008 – heden: redactiewerkzaamheden voor het online Cultureel Woordenboek, waaronder het schrijven van lemma’s voor de hoofdstukken Geschiedenis, Literatuur, Muziek en Religie, het plaatsen, aanvullen en corrigeren van lemma’s, en het onderhouden van de sociale media accounts
april 2003 – heden: websites updaten, adviseren over internetstrategie, content plaatsen, artikelen en blogposts schrijven en plaatsen voor onder meer Ambo Anthos, Lieneke Dijkzeul en boekhandel Van Noord

Lezen, schrijven en adviseren

september 2013 – december 2019: leesrapporten schrijven voor uitgeverij Orlando en uitgeverij A.W. Bruna, vooral over feelgoodromans en thrillers
januari 2011 – heden: auteurs adviseren over hun manuscript door middel van een leesrapport en het redigeren van manuscripten, onder meer voor Marieke Frankema en Nico de Beer
januari 2010 – december 2016: recensies schrijven, onder andere voor het tijdschrift BOEK en Crimezone/Hebban.nl

Mijn CV tot 2003 in een notendop

Na het afronden van mijn letterenstudie aan de universiteit van Utrecht in 1994 heb ik verschillende commerciële functies gehad in (internet)boekhandels en bij een uitgeverij. Ondertussen volgde ik cursussen op het gebied van verkoop en marketing, waaronder NIMA-A en NIMA-B. Daarnaast heb ik een bureauredactieopleiding met succes afgerond, evenals een cursus Dreamweaver. Om de fijne kneepjes van het interviewen te leren, bezocht ik een masterclass Interviewen.